Свет

Ко о чему, РСЕ о РТ Балкан: Забрана емитовања у ЕУ тешко да ће натерати Русију да преговара

Очекује се да ће Европска унија, неуобичајено брзо, усвојити нови пакет санкција Москви међу којима је и забрана емитовања РТ Балкан у ЕУ
Ко о чему, РСЕ о РТ Балкан: Забрана емитовања у ЕУ тешко да ће натерати Русију да преговараGetty © Misha Friedman / Stringer

Европска комисија упутила је протеклог викенда државама чланицама ЕУ најновији предлог санкција против Русије.

Једанаести пакет казнених мера од инвазије на Украјину у фебруару 2022. године, први пут ће формално размотрити 27 амбасадора ЕУ у среду, 10. маја, у Бриселу. Претпоставља се да ће мере бити усвојене у другој половини маја, што је врло брзо по стандардима ЕУ, пише амерички Радио Слободна Европа (РСЕ).

На удару нове туре санкција нису руски гас, нуклеарна индустрија или трговина дијаманата, већ казнене мере против трећих земаља које "свесно заобилазе санкције ЕУ", кинеских војних компанија, које наводно помажу Кремљу и против РТ Балкана.

Забрана емитовања РТ Балкан у ЕУ

Свака продаја права интелектуалне својине биће забрањена, иако је већина таквих трансфера већ обустављена, наводи РСЕ и додаје "да ће руској државној телевизији 'Russia Today' (Раша тудеј) и РТ Балкан бити суспендована дозвола за емитовање у ЕУ, након низа других РТ канала који су доживели исту судбину".

Главна вест из овог пакета је да Брисел предлаже казнене мере трећим земљама које свесно заобилазе санкције ЕУ. Другим речима, ово је покушај ЕУ да почне са такозваним "секундарним санкцијама" које САД већ неко време примењују на глобалном нивоу.

Питање је колико ће ова потенцијална нова мера бити снажно и брзо примењена. У нацрту уредбе, у коју је имао увид РСЕ, најављују се неки кораци које Брисел треба да предузме пре него што изрекне било какву казну. У тексту се наводи да би "спречила заобилажење рестриктивних мера преко јурисдикције трећих земаља, Унија треба да усмери своје напоре на јачање билатералне сарадње кроз дипломатски ангажман и пружање техничке помоћи трећим земљама у питању".

Такође се напомиње да "пре него што стави трећу земљу на листу обухваћених овом мером, Унија треба да обавести и затражи ставове њене владе на основу прелиминарних налаза техничке анализе и намераваних корективних мера".

То све значи да ће ЕУ за почетак имати благ приступ и да ће већ припремљени анекс циљаних земаља остати празан још неко време, објашњава РСЕ.

Такође, камионима регистрованим у Русији, који превозе робу друмским путем у ЕУ, биће забрањен транспорт, а исто важи и за увоз челичних производа из трећих земаља ако садрже компоненте из Русије.

Санкције кинеским војним компанијама

Можда ће најтежи аспект бити санкционисање осам кинеских војних компанија за које европски блок сматра да помажу "ратној машини Кремља", наводи Радио Слободна Европа и додаје да иако ове компаније нису баш велике, то ипак може бити превише за неке чланице ЕУ да прихвате казнене мере, јер још увек не желе да антагонизују Кину.

Остали предлози се односе на "затезање шрафова" односно забрану извоза из ЕУ у Русију.

"Није безначајно, али тешко да ће то натерати Русију да се врати за преговарачки сто", закључује Радио Слободна Европа.

image