Србија и Балкан

У Северној Митровици одржан протест Срба са централног КиМ

Срби са централног Kосова са скупа у Грачаници поручили: Пружамо чврсту подршку браћи и сестрама на северу
У Северној Митровици одржан протест Срба са централног КиМ

Срби који живе на централном Kосову данас су испред Дома културе у Грачаници одржали скуп подршке Србима се севера Kосова, са кога је поручено да су српски народ на овим просторима никада није био уједињенији.

Скупу је присуствовало неколико хиљада људи, који су носили српске заставе и транспарент "Срби са Kосова и Метохије".

Присутнима се обратила председница општине Грачаница Љиљана Шубарић која је истакла да данашњи скуп показује српско јединство на Kосову, додајући да уколико се притисци наставе да и Срби са југа знају шта ће учинити.

"Одлуке да напусте све институције на северу је била правдена и она има за циљ заштиту српских националних интереса, а и људских права свих грађана. Политичко насиље над нашим народм и институцијама широм KиМ, од стране Аљбина Kуртија са жељом да нас отера са наших вековних огњишта свакодневним притисцима, малтретирањем, показује јасну намеру Приштине и јасни циљ Приштине, да Срба нема на KиМ. Никада Србе није одликовао страх, али ових дана речи забринутости и неизвесности осликава живот Срба на KиМ, страх од оних који мисле да је насиље начин за решавање отворених питање између Београда и Приштине, који мисле да су једнострани потези, претење и уцене адекватна замена за дијалог. Наш народ никада није трепео нити ће трпети гажење слободе и права, јер смо ми народ који љуби слободу", поручила је Шубарић.

"Ми Срби са централног Kосова пружамо чвсрту подршку нашој браћи и сестрама на северу. Никада уједињенији пред све изазове, и ако се овај зулум настави, желим да упозорим релевантне факторе да и ми Срби на југу знамо шта морамо да учинимо", поручила је Шубарић.

У 15 сати у центру Северне Митровице данас ће се окупити и протестовати мајке са севера КиМ. Председник Српске листе Горан Ракић, најављујући јуче овај скуп, рекао је да је он одговор Срба на "угњетавање и зулум који свакодневно трпе од стране власти у Приштини".

Гордана Савић, начелница Центра за промоцију здравља и научноистраживачку делатност КБЦ у Северном Митровици, рекла је јуче да је народ на северу Косова забринут, да "људи не желе да живе у гету и одгајају децу у оваквим условима".

"Желимо да се наша деца рађају, да живе и да се школују у слободи и миру као и сва друга деца овог света. Заиста је превише да Курти одузима парче хлеба нашој деци. Зашто да нашу децу на путу до школе пресрећу специјалци са пушкама", рекла је она.

Ноћ је на северу Косова и Метохије протекла мирно, није било никаквих инцидената. И тензије су, у односу на понедељак увече, када је атмосфера овде била усијана, кад се није знало шта ће се током ноћи догађати, поприлично попустиле, али забринутост је остала. Овде сви чекају шта ће се дешавати данас, у току ноћи између среде и четвртка, и да ли ће рок од 48 сати, за колико је Аљбин Курти одложио меру кажњавања возача на северу КиМ који своја возила нису пререгистровали на РКС таблице и који истиче у четвртак у 8 сати ујутру бити продужен или ће се ситуација поново закомпликовати.

Иначе, Курти је у јуче у Приштини образлажући одлуку о одлагању изрицања казни због регистарских ознака рекао да је "Америци потребно још 48 сати да се приближавање у Бриселу данас или сутра претвори у договор".

"Није довољно да се договоримо о регистарским таблицама, иако се слажем да другу фазу треба обуставити у потрази за решењем око пуне нормализације односа до марта 2023. године. Тако да дајемо шансу споразуму без казни, али не само за регистарске таблице, а да оставимо по страни питање преговора о коначном договору. С друге стране, Србија се обавезала да више неће издавати таблице из времена Милошевића", рекао је Курти.

Иначе, данас ће се главни преговарачи Србије и Косова, Петар Петковић и Бесник Бисљими у Бриселу састати са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

На административним прелазима Јариње и Брњак јутрос нема већих гужви, ни према централној Србији, ни према Косову. На Јарињу, на километар од прелаза, на магистрали преко пута базе специјалних јединица полиције Косова, и даље су два оклопна возила поред којих дежурају специјалци а слична ситуација је и на Брњаку.

На главном мосту на Ибру дежурају италијански карабињери, јединица у саставу КФОР-а, а у самој Митровици повремено се на главним улицама могу видети џипови у којима градом патролирају припадници ЕУЛЕКС-а.

З. Ш.

 

 

 

image