Србија и Балкан

Америчка комисија тражи од ЦГ да саслуша До Квона, чему се противе његови адвокати

Јужнокорејски краљ криптовалута налази се у екстрадиционом притвору у Црној Гори, док су захтев за његово изручење поднеле и Сједињене Државе и Јужна Кореја
Америчка комисија тражи од ЦГ да саслуша До Квона, чему се противе његови адвокатиGetty © Photo by Lauren DeCicca/Getty Images

Америчка Комисија за хартије од вредности (СЕЦ) затражила је од Црне Горе да се за потребе грађанског поступка у САД обави саслушање оптуженог корејског криминалца До Квона, који се налази у затвору у Спужу.

Према документу који су предали адвокати До Квона суду у Њујорку, рок до када би саслушање требало да буде обављено истиче 13. октобра, пренео је портал РТЦГ.

До Клонови адвокати се противе предлогу да он буде саслушан у Црној Гори јер је предложено да одговара на питања без присуства правног заступника, што је, како оцењују, кршење уставних права.

У документу се наводи да је СЕЦ предао захтев Црној Гори 13. септембра, а да је суд у Подгорици понудио 13. и 26. октобар као датуме за могуће саслушање, али и то да се До Квон не противи да буде саслушан.

Захтев америчке комисије прослеђен је Министарству правде Црне Горе и без одлагања је предат надлежном суду на поступање, потврђено је из Министарства правде за РТЦГ.

Виши суд у Подгорици одредио је у јуну екстрадициони притвор у трајању од шест месеци за До Квона, а и САД и Јужна Кореја траже од Црне Горе његово изручење; у Америци је оптужен за превару тешку више десетина милијарди евра, а Јужна Кореја га тражи због сумње за превару вредну 40 милијарди долара преко криптовалута.

До Квон се терети да је починио озбиљне преваре на тржишту криптовалута, а америчка Комисија за хартије од вредности, већ га је званично оптужила пред судом у Њујорку.

До Квон и његов пословни партнер Чанг Јун ухапшени су 23. марта, када су покушали да напусте Црну Гору, користећи лажне пасоше.

У Јужној Кореји је у септембру 2022. издат налог за хапшење До Квона, након што су његове криптовалуте Тера и Луна доживеле крах, као и компанија "Тераформ лабс", у којој је сувласник.

image