Србија и Балкан

Подгорица одобрила изручење "краља криптовалута" До Квона

За сад остаје неизвесно да ли ће До Квон ићи у Сједињене Државе или Јужну Кореју, иако се оптужени за финансијске малверзације изјаснио за Сеул
Подгорица одобрила изручење "краља криптовалута" До КвонаGetty © Photo by Mario Tama/Getty Images

Виши суд у Подгорици одобрио је изручење Јужнокорејца До Квона којег траже и Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе јер га сумњиче да је преко криптовалута оштетио улагаче за више од 40 милијарди долара.

Иако је До Квон, који се налази у затвору у Црној Гори, пристао да буде изручен Јужној Кореји, по скраћеној процедури, суд је саопштио да ће о одлуку о томе у коју ће државу бити пребачен донети министар правде Црне Горе Андреј Миловић.

"Примат се регулише Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима када ће министар одлучити која држава има предност у случају евентуалног изручења", навео је Виши суд, те додао да ће изручење уследити након што се оконча казна затвора у Црној Гори на коју је осуђен због фалсификовања путне исправе.

До Квон и његов пословни партнер Чанг Јун ухапшени су 23. марта на подгоричком аеродрому, када су покушали да отпутују приватним летом за Дубаи, користећи лажне пасоше. Због фалсификовања пасоша у Црној Гори осуђени су на по четири месеца затвора, а у притвору су готово осам месеци.

Јужна Кореја потражује До Квона због кривичног дела преварног непоштеног трговања, затим превару и кршење јавне понуде, док га Сједињене Државе (Окружни суд Јужног округа Њујорка) терете за више кривичних дела укључујући заверу ради преваре у вези с куповином и продајом хартија од вредности, електронску превару, те манипулацију ценама хартија од вредности.

image