Србија и Балкан

Детаљи Куртијевог састанка са "великом петорком": Поделио "аргументе" о значају правилника

Премијер привремених приштинских институција тврди да ниједан локални бизнис у власништву Срба на КиМ или у општинама са српском већином није кажњен од ступања на снагу уредбе
Детаљи Куртијевог састанка са "великом петорком": Поделио "аргументе" о значају правилникаwww.globallookpress.com © IMAGO/Janine Schmitz/photothek.d

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти после састанка  са амбасадорима и отправницима послова земаља "велике петорке" – САД, Енглеске, Немачке, Фрацуске и Италије, изјавио је да уредба "Централне банке Косова" (ЦБК) нема за циљ забрану динара или било које друге валуте, већ да је поента у банкарској и финансијској регулативи на територији тзв. Косова, саопштено је из његовог кабинета.

Курти је рекао да се правилником стреми повећању финансијског интегритета земље и ограничавању финансирања нелегалних активности, прања новца, оптицаја фалсификованог новца и формализацији привреде.

"Премијер Курти, заједно са замеником премијера Бесником Бисљимијем и министром финансија, рада и трансфера Хекураном Муратијем, поделио је са присутним амбасадорима ставове владе 'Косова' и аргументе о значају и детаљима Правилника. Они су појаснили да уредба нема за циљ забрану динара или било које друге валуте, већ има за циљ банкарску и финансијску регулативу на Косову", каже се у саопштењу, преноси Коссев.

Истовремено је истакнуто да ниједан локални бизнис у власништву Срба на КиМ или у општинама са српском већином, није кажњен од ступања на снагу уредбе.

"Премијер је рекао да ни стање на терену ни садржај правилника нису онакви каквима их приказује Србија. Око 40.000 Срба има банковне рачуне у једној од лиценцираних банака на 'Косову'. Преко њих добијају пензије, социјалну помоћ, месечне плате, дечје и породиљске додатке и друге једнократне накнаде из касе Косова", додаје се у саопштењу.

Курти је, додаје се у саопштењу, изразио спремност владе тзв. Косова и подређених институција да се брзо позабаве свим нејасноћама и нагласио да ће током овог периода транзиције фокус бити на неформалном информисању предузећа која послују у динарима.

Он је казао да је од "Централне банке Косова" добио потврду да су спремни да се укључе у професионалне и оперативне разговоре са Народном банком Србије како би помогли у идентификацији легалних, сигурних и транспарентних механизама за пренос.

image