Србија и Балкан

Најстарији посланик Скупштине за РТ Балкан: Опозиција као немирни студенти

Од новог скупштинског сазива очекује да настави све добре ствари које је претходно започео председник државе Александар Вучић
Најстарији посланик Скупштине за РТ Балкан: Опозиција као немирни студенти© Milos Tesic/ATAImages

Носилац сребрне медаље за допринос науци, професор математике чијим радовима објављеним у престижним публикацијама дугујемо то што је Универзитет у Београду напредовао на Шангајској листи, данас је у улози најстаријег посланика који је на себе узео председавање конститутивној седници Скупштине Србије.

Реч је о проф. Стојану Раденовићу (75), који у интервјуу за РТ Балкан признаје да га звиждуци, повици и транспаренти са којима је опозиција изашла пред скупштинску говорницу нису нимало омели у раду - вођењу српског парламента током најаве прве тачке дневног реда и потврде мандата.

"Нисам их примећивао, занемарљиви су. Као неко ко нема мало година и ко је предавао студентима, морао сам да причам док су немирни, мени је то рутина", започиње своје виђење данашњег дана.

Признаје да му је читава сценографија овог јутра изгледала тужно.

"Ово је требало да буде свечани тренутак за Србију, а они, иако се баве политиком, не знају да поентирају. У политици морате да поентирате", каже професор којем су у обављању данашње функције помагале млађе колеге из преостале три странке са највећим бројем гласова на парламентарним изборима  одржаним у децембру прошле године.

Од  новог скупштинског сазива, каже да очекује да настави све добре ствари које је претходно започео председник државе Александар Вучић.

"Зато сам и подржао листу 'Србија не сме да стане'. Има ту доста других људи, па чак и представника опозиције који умеју да буду пристојни. Очекујем да се побољша ниво рада, да се крене ка тој Србији 2027. о којој је Вучић причао, да се наставе изградња, напредак, успеси Јелене Беговић и нових приступа развоју научних паркова, технологија, вештачке интелигенције, дигитализације...", објашњава Раденовић.

Каже да све поменуто обезбеђује добре шансе за младе научнике, генерално читав образовни сектор Србије који је стуб друштва.

"Наши студенти, ђаци су најбољи на многим такмичењима, беседама, тако да није наше образовање толико лоше. Наставници и професори примају редовно плате, оне, неравно, треба да се повећавају, али спас човечанства је у отклону од материјалног. Највећа срећа, барем у мом случају док нисам био пензионисан, биле су љубав и рад са младима, то је и главна димензија за поправку друштва", закључује Стојан Раденовић и поручује да се нада да ће главни принципи власти бити они на којима инсистира Вучић: јака Република Српска, непризнавање Косова и Метохије и неувођење санкција Руској Федерацији.

image