Србија и Балкан

Човић: Добро је што је Гвајана издржала притиске и одлучила да седница СБ УН буде јавна

Добро је да је отворена да се чује шта која страна има да каже и колико то јасно може да пренесе, каже Небојша Човић
Човић: Добро је што је Гвајана издржала притиске и одлучила да седница СБ УН буде јавнаGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Некадашњи шеф Координационог центра за КиМ и некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић изјавио је данас да је добро што ће уопште бити одржана седница Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији, јер је било дилеме да ли ће је уопште бити, као и да је добро што је тако мала земља  попут Гвајане издржала све притиске и дошла до закључка да седница СБ буде отворена за јавност.

"Колико сам чуо, на седници ће са наше стране бити председник државе Александар Вучић. Добро је да је отворена да се чује шта која страна има да каже и колико то јасно може да пренесе, верујем да ће председник Србије то врло јасно и прецизно изнети. Добро је да међународна заједница и светска јавност виде и чују шта се догађа", оценио је он за Танјуг.

На питање како је могуће да за Запад одлука Приштине о укидању динара на КиМ није спорна, већ само њен начин примене, Човић је рекао да је за колективни запад све могуће, и као пример навео то што је колективни запад прегазио Резолуцију 1244, која је гарантовала и суверенитет и територијални интегритет СР Југославије и Србије, и дозволио једнострано проглашење независности КиМ.

"Немојте да се питате како је било шта друго могуће, па чак и ово око динара. Оно што може јасно да се окарактерише је њихова експлицитно лицемерна и покварена политика према Београду", навео је он.

Коментаришући став ЕУ да су споразум из Брисела, као и Анекс о имплементацији из Охрида, у целини обавезујући и за Приштину и за Београд, као и да ће његова примена бити саставни део европске перспективе Косова и Србије, Човић је нагласио да је за Србију обавезујућа Резолуција 1244 и устав Србије, а да све остало није обавезујуће.

"Колико ја знам ни један од тих споразума није потписан, а друго то су све меком силом наметнути споразуми Србији. Трећи фактор који је обавезујући су наши национални и државни интереси, а сигурно у националним и државним интересима није да један део територије који је окупиран од 2008. године било коме поклоните", изјавио је Човић.

image
VV inauguration
banner