Србија и Балкан

Минут тишине у хрватском правосуђу: Турудић изабран за главног државног тужиоца

Упркос порукама које су доспеле у јавност, а у којима се види блискост Ивана Турудића са оптуженима за корупцију, овај кандидат Андреја Пленковића је именован на функцију
Минут тишине у хрватском правосуђу: Турудић изабран за главног државног тужиоца© TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Судија Иван Турудић постао је данас главни државни тужилац Хрватске, након што су посланици у Сабору гласали за његово именовање.

Турудић долази на функцију на предлог премијера Андреја Пленковића, а претходних дана био је у центру великог скандала због порука које је размењивао са бившом градоначелницом Книна Јосипом Римац, којој се суди за корупцију.

Турудић је изабран са 78 гласова "за", 60 против и два суздржана гласа.

Пеђа Грбин (СДП) је након гласања позвао на минут ћутања за правосуђе "којим сте забили последњи ексер у ковчег".

Посланик опозиционе Радничке фронте у хрватском парламенту Катарина Пеовић је рекла да је Турудић за време рата учествовао у легализацији отете имовине вировитичких Срба.

"Турудић је пре 30 година, не случајно, постао председник Општнског суда у Вировитици и са те позиције је 90-их легализовао отету имовину вировитичких Срба. Фиктивном тужбом се потраживала имовина. Тај игроказ је ишао отприлике овако", навела је Пеовић и додала:

"Мазнеш Србину ауто, онда нађеш два сведока који кажу да си Србину платио ауто, па се објави на табли суда и тамо стоји та пресуда. Србин се не огласи и онда му се одузме имовина".

Против избора Турудића био је већи део странака опозиције, део јавности и председник Хрватске Зоран Милановић, који је тврдио да располаже доказима да за његов избор постоје безбедносне препреке.

"Постоје безбедносне препреке, дајем Пленковићу пар дана да се са тим упозна", рекао је хрватски председник Зоран Милановић када је Пленковић предложио Турудића.

Део "безбедносних препрека" открио је "Јутарњи лист", објављујући поруке Турудића са некадашњом градоначелницом Книна и посланицом Јосипом Римац, против које се води више поступака за корупцију.

У тим порукама, она се њему обраћа са "Радости", он њој са "Липото". Размењивали информације, тражили једно другоме услуге. Али, то није све.

Према Милановићевим речима, Турудић се као председник суда 2015. године тајно састајао са фудбалским менаџером Здравком Мамићем, док је био под истрагом.

У више наврата медији су Турудића питали за његов однос с посланицом Римац, а сваки пута је одговорио како њих двоје нису пријатељи. Ипак, поруке које су сада процуриле у јавност, бацају сумњу у истинитост тих тврдњи. Поруке су размењене у периоду између 2016. и 2020. године, а представљају садржај из заплењеног телефона Јосипе Римац.

Упркос бурној реакцији јавности и противљењу опозиције, Пленковић није одустао од Турудића, да би он на крају био изабран за главног државног тужиоца.

image