Србија и Балкан

Из Фукушиме исцурило 5.500 литара радиоактивне воде: Надлежни тврде да нема контаминације околине

Цурење се догодило пре него што је радиоактивна вода ослобођена већине радиоактивних супстанци и могла би да садржи радиоактивне изотопе
Из Фукушиме исцурило 5.500 литара радиоактивне воде: Надлежни тврде да нема контаминације околинеGetty © Tomohiro Ohsumi

Компанија "Тепко" која управља оштећеном јапанском нуклеарном електраном Фукушима, саопштила је да је у животну средину исцурило око 5.500 литара контаминиране радиоактивне воде пре него што је третирана. Међутим, истакли су да то није изазвало "приметно" повећање радиоактивности у околини електране.

Компанија тврди да није откривен никакав траг контаминације ван локације, објавио је "Фигаро".

Цурење је заустављено двадесетак минута након што га је у среду ујутру открио један радник, наводе из "Тепка".

"Цурење се догодило пре него што је радиоактивна вода ослобођена већине радиоактивних супстанци и могла би да садржи радиоактивне изотопе као што су цезијум 137 и стронцијум 90", рекао је портпарол компаније.

Истакао је да компанија планира да уклони земљиште које је контаминирано током цурења.

Нуклеарна електрана Фукушима Даичи уништена је у разорном земљотресу и цунамију 2011. године.

Вађење растопљеног горива из оштећених реактора тек треба да почне.

После одобрења Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), Јапан је прошлог лета почео да у Тихи океан постепено испушта више од 1,3 милиона кубних метара радиоактивне воде из нуклеарке, након што је вода пречишћена.

Јапан и ИАЕА уверавају да је овај процес, који би требало да траје до раних 2050-их, безбедан за здравље људи и морску животну средину.

Кина и Русија су, међутим, изразиле озбиљну забринутост и обуставиле сав увоз јапанских морских производа.

image