Србија и Балкан

"Локомотива" подкаст: Амерички кербер – Пентагон, Холивуд и медији

У новој епизоди подкаста "Локомотива", гост подкаста био је филозоф Никола Танасић
"Локомотива" подкаст: Амерички кербер – Пентагон, Холивуд и медији© РТ Балкан

У новој епизоди подкаста "Локомотива", аутори емисије Тиосав Пурић и Марко Николић разговарали су са филозофом Николом Танасићем о значају Сретења – Дану државности Србије, Републици Српској као плоду државотворности српског народа, како се ЕУ претворила у самоубилачки култ, зашто је "кенселован" Милош Биковић, као и о томе како је дошло до урушавања америчке "фабрике снова".

У првом делу емисије аутори су подсетили на историју западних ултиматума упућених према Србији, у светлу најновијих притисака из Европског парламента и након посете немачког министра одбране Бориса Писторијуса.

Аутори су се нарочито осврнули на улогу Немачке током распада Југославије, коментаришући документа која је објавио Вилсонов дигитални центар из Вашингтона о улози некадашњег канцелара Немачке Хелмута Кола у подршци Хрватској и Словенији приликом њиховог отцепљења од Југославије.

Такође, обележава се 25 година од преговора у Рамбујеу, након којих је уследила НАТО агресија на СР Југославију.

Документ у Рамбујеу је, између осталог, предвиђао да НАТО има право да запоседне територију, ваздушни простор, територијалне воде, луке и аеродроме у СР Југославији. Чак је и некадашњи амерички државни секретар Хенри Кисинџер назвао предложени споразум у Рамбујеу "провокацијом и изговором за почетак бомбардовања", и да не постоји ни један Србин који би прихватио такав документ. 

У другом делу емисије, филозоф Никола Танасић причао је о значају обележавања Сретења – Дана државности Србије: "Све што се тиче Сретења је изванредно, као што је историја српског народа изванредна, прво ми имамо државни празник који се обележава по црквеном календару, као и Савиндан, Божић и Васкрс. 'Нулти празник' нашег постојања је Видовдан, то је заветна тачка српског народа која конституише оно шта Србину значи бити независан. Имамо и Савиндан који је утемељио оно што јесмо. Дакле, наша независност се манифестује на различите начине, али у сваком случају никада није била нешто октроисано", истакао је Танасић.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 20 часова.

image
VV inauguration
banner