Србија и Балкан

Ана Брнабић: Такер Карлсон долази у Србију ове године, свиђа му се наша земља

Премијерка Србије Ана Брнабић налази се у Дубаију где се сусрела са познатим америчким новинаром
Ана Брнабић: Такер Карлсон долази у Србију ове године, свиђа му се наша земља© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић, која борави у Дубаију на Светском самиту влада, изјавила је да јој је амерички новинар Такер Карлсон рекао да ће Србију највероватније посетити средином ове године.

"Свиђа му се наша земља и има посебно поштовање за председника Александра Вучића", рекла је Брнабићева за "Новости".

Председница Владе Србије је на Самиту председника влада у Уједињеним Арапским Емиратима седела поред америчке новинарске звезде и са њим разговарала о интервјуу који је урадио са руским председником Владимиром Путином.

Састанци на маргини Самита

Брнабићева се, на маргинама Светског самита влада 2024, који је отворио министар спољних послова УАЕ и председник Светског самита влада Мохамед Ел Гергави, разговарала са својим кубанским колегом Мануелом Марером Крузом и поручила да Србија високо цени принципијелни став Кубе у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, чиме се пружа принципијелна и конзистентна подршка очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

"Састанком са Мануелом Марером Крузом премијером Кубе, земље са којом негујемо традиционално добре билатералне односе, који трају дуже од 120 година. потврдили смо да посвећено настављамо са унапређењем великог пријатељства", рекла је Брнабићева након састанка.

Премијерка је додала да је са Крузом разговарала о простору за даљу сарадњу, посебно у областима пољопривреде и прехрамбене индустрије, медицине и фармацеутске индустрије, биотехнологије и генетског инжењеринга, ветеринарства, енергетике, ИТ и дигитализације, грађевинарства и туризма.

Брнабић се претходно састала са министром за толеранцију и коегзистенцију УАЕ шеиком Нахјаном бин Мубарак ел Нахханом, оснивачем Светског економског форума Класуом Швабом, као и премијером Египта Мустафом Кемалом Мадбулијем.

Премијерка Србије се пре отварања Самита састала са министром за вештачку интелигенцију УАЕ Омаром Султаном ел Оламом.

Светски самит влада у Дубаију окупио је више од 85 међународних и регионалних организација, 120 делегација влада, имаће 15 форума и више од 120 интерактивних радионица и сесија, а на њему ће говорити више од 200 говорника.

Тема Самита је "Обликовање будућих влада" и идеја је да се окупе представници влада, међународних организација, лидери из државног сектора, као и приватног сектора из целог света, укључе у међународну сарадњу и омогуће идентификовање иновативних решења за будуће изазове, а и оснаживање будућих влада.

image