Србија и Балкан

Министарство одбране: Конкурс за пилоте авиона и хеликоптера

Ове године отворена је и могућност за све заинтересоване младиће и девојке да конкуришу и за специјалност пилот оператер даљински пилотираног ваздухоплова
Министарство одбране: Конкурс за пилоте авиона и хеликоптера© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Министарство одбране саопштило је данас да заинтересовани младићи и девојке могу да се пријаве на конкурс за војностручно оспособљавање за резервне официре рода авијације који је отворен до 31. марта. Како се наводи, пријаве за конкурс могу да пошаљу кандидати који до краја 2024. године навршавају до 27 година и имају диплому основних академских студија цивилних факултета.

Кандидати који испуне опште услове конкурса, као и медицинске, психолошке и безбедносне провере, савладају селективну падобранску и летачку обуку имаће прилику да постану пилоти авиона и хеликоптера Ратног ваздухопловства и ПВО.

Најуспешнији међу њима, након завршеног шестомесечног оспособљавања, добиће могућност да одмах ступе у професионалну војну службу и да као официри рода авијације наставе летачку обуку.

Ове године отворена је и могућност за све заинтересоване младиће и девојке да конкуришу и за специјалност пилот оператер даљински пилотираног ваздухоплова, а ти кандидати се не упућују на селективну падобранску и летачку обуку.

Како се наводи, уз каријеру у Војсци Србије, Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије младим пилотима пружају и могућност за стално усавршавање.

Да је могуће остварити своје снове потврђује и потпоручник Милан Шарић, први пилот који је до официрског чина и звања пилота дошао по овом моделу. Како истиче, привилегија је радити у Ратном ваздухопловству и ПВО Војске Србије.

"Често ме питају како гледам на све, сада са ове позиције, и да ли је вредело да прво завршим студије на цивилном факултету и да се одлучим да кренем у нешто ново ка нечему што је била жеља из детињства. Мој одговор је - вредело је, професија војног пилота је заиста нешто посебно", рекао је потпоручник Шарић.

Да се упорношћу и посвећеношћу жеље остварују говори и Андреј Пешић из Трстеника, који је завршио Факултет техничких наука, након чега се пријавио на конкурс за Војностручно оспособљавање за резервне официре у претходној класи, а сада је на основној летачкој обуци на хеликоптеру "Газела".

"Од малена постоји жеља да постанем војни пилот и на овај начин ми се указала прилика да то и остварим", истакао је Пешић.

Пријаве се могу поднети у центрима Министарства одбране, шалтерима Поште или на порталу еУправе. Конкурс је отворен до 31. марта, а све додатне информације о условима и начину конкурисања могу се добити у Команди Ратног ваздухопловства и ПВО у Земуну или на бројеве телефона 011/3074-008 и 011/3074-027. Текст конкурса сви заинтересовани могу да пронађу на сајту Министарству одбране.

image