Србија и Балкан

Брнабићева: Србија и УАЕ потписали Меморандум у области вештачке интелигенције

Председница Владе Србије је на маргинама Светског самита влада у Дубаију разговарала и са извршним потпредседником "Оракла" Мајком Сићилиом
Брнабићева: Србија и УАЕ потписали Меморандум у области вештачке интелигенције© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

У Дубаију је данас потписан Меморандум о разумевању између Србије и Уједињених Арапских Емирата у области развоја и примене вештачке интелигенције, а премијерка Ана Брнабић оцењује да је важно да наша земља прати трендове у тој области.

"Што се тиче Меморандума који је потписан, то значи додатно ближу сарадњу између Србије и УАЕ у области развоја и примене вештачке интелигенције. Конкретно, УАЕ су развили свој језички модел који служи да би се компјутер нечему научио, да му се шаљу подаци, да онда он обрађује те податке и даје одговоре на различита питања", рекла је Брнабић новинарима.

Она је објаснила да је то практично модел као амерички ГПТ, а да је Србија, потписала споразум да научни институти, стартапови и други могу да користе тај модел.

"Тако да је добар почетак, али ми морамо да развијамо и наше језичке моделе и на основу овога ће и нама бити лакше да их развијамо. Нисам сигурна како на најбољи начин да објасним простим језиком колико су те технологије важне у оквиру вештачке интелигенције за наше компаније и нашу управу. Свакако је важно да пратимо све трендове и да успостављамо партнерства са УАЕ", рекла је Брнабић.

Брнабић са извршним потпредседником Оракла договорила проширење сарадње

Брнабићева је разговарала и са извршним потпредседником "Оракла" Мајком Сићилиом о досадашњој сарадњи и првом "Оракл клауд" регионалном центру у Југоисточној Европи који се налази у Државном дата центру у Крагујевцу.

"Договорено је да се сарадња унапреди у погледу потенцијалног партнерства у области биотехнологија и БИО4 Кампуса, као и у области нашег образовног система", навела је Брнабићева на Инстаграму.

image