Србија и Балкан

Исправљена неправда за будуће маме: Изједначава се начин обрачуна накнада зарада за све породиље

Оно што се исправља заправо је начин обрачуна накнада зарада који ће се обрачунавати тако што ће у обрачун улазити износи који имају карактер зараде, а на које су плаћени порези и доприноси које претходе отварању породиљског одсуства уназад 18 месеци
Исправљена неправда за будуће маме: Изједначава се начин обрачуна накнада зарада за све породиље© Edward Berthelot/Getty Images

Oд 14. фебруара на снагу је ступила нова одлука Уставног суда према којој се изједначава положај запослених породиља које су морале да одржавају трудноћу у односу на оне којима то није било потребно.

Оно што се исправља заправо је начин обрачуна накнада зарада који ће се обрачунавати тако што ће у обрачун улазити износи који имају карактер зараде, а на које су плаћени порези и доприноси које претходе отварању породиљског одсуства уназад 18 месеци.

Информацију је са јавношћу поделила председница удружења "Маме су закон" Татјана Мацура.

"Ово посебно значи женама које тешко долазе до такозваног сталног запослења у најрепродуктивнијем периоду живота. Надамо се да ће се ускоро и положај трудница предузетница учинити бољим, односно да ће се изменити Закон о здравственом осигурању тако да и оне будуће маме које воде самостално своје послове имају право на сто одсто накнаде када желе да им посао остане активан, а морају да одржавају трудноћу", рекла је она.

Како се наводи у саопштењу, објавом Одлуке Уставног суда Србије у Службеном гласнику 14. фебруара ове године престала је да важи одредба члана 13. став 1. Закона о финансијској подршци породици са децом у делу који гласи: "одсуства због компликација у вези са одржавањем трудноће, или " и у делу који гласи: "уколико није коришћено одсуство због компликација у вези са одржавањем трудноће".

До ступања на снагу ове одлуке, у обрачун накнаде зараде након порођаја нису улазили месеци током трудничког боловања, чиме су оне жене које су одржавале трудноћу биле у неправедном положају у односу на жене које нису одржавале трудноћу.

Како се наводи, то је значило да је број месеци који је био потребан да остваре право на пуну накнаду зараде после порођаја морао бити 18 плус број месеци током трудничког боловања.

image