Србија и Балкан

Милановић: Пленковић је лажов, политички фејкер и заштитник криминала и корупције

Хранећи се данас бриселским упутствима као некада кроасанима, спреман је да хрватски државни интерес гурне под тепих само да му име остане у бубњу за попуњавање европских фотеља, тврди хрватски председник
Милановић: Пленковић је лажов, политички фејкер и заштитник криминала и корупцијеGetty © Stipe Majic/Anadolu Agency

Хрватски председник Зоран Милановић отворено је данас оптужио премијера Андреја Пленковића да је главни заштитник криминала и корупције, први и једини председник Владе у историји хрватске државе који је политички дословце окупирао Државно тужилаштво Републике Хрватске (ДОРХ) и ставио га под свој директни надзор.

"Да би заштитио себе, АП (Пленковић) и своје ускостраначке следбенике од могућег кривичног прогона, осмислио је и инсценирао 'демократску' фарсу те је не питајући за интерес државе наметнуо Ивана Турудића за шефа ДОРХ-а уочи самих парламентарних избора", наводи се у саопштењу Канцеларије председника Републике Зорана Милановића.

Истиче се да Пленковић "операцијом Турудић" жели да сакрије или избрише све трагове корупције, криминала и страначко-политичког погодовања који воде према бившим, али и садашњим званичницима његове Владе и странке.

"Доношењем репресивног закона о заштити свог лика и дела, Лекс АП-а, Андреј Пленковић даје Турудићу у руке и законску палицу којом ће се утеривати људима страх у кости", стоји у саопштењу.

Истичу да је у "зло доба Андреја Пленковића" Хрватска постала најкорумпиранија у својој историји, а незамисливо је постало стварност.

"Љубитеља и пријатеља криминалаца, Турудића, задужио је да се бори против криминала. И то у тренутку када ниска његових изабраника чека оптужнице, а остацима остатака његове 'веродостојне' Владе прете истраге", наводи се у саопштењу с Пантовчака.

Наводе да је Пленковић лажов и политички фејкер који вара хрватске грађане од првог дана на челу ХДЗ-а.

"У историји хрватске демократије (Пленковић) ће остати мерна јединица за политичке подвале...Пленковић је стигао до беспризорног лагања људима у очи. Ујутро каже да је затражио безбедносну проверу Турудића, поподне каже да није затражио јер не може. Лаже идентично као Турудић када у камере говори да се није видео с Мамићем и то само сат времена након што је с њим седео у аутомобилу", наводе из Кабинета Милановић.

Називајући Пленковића лажовом и манипулатором, наводе да у осам година владања, нема ни једну донету одлуку а да пре тога није измерио свој интерес.

"Хранећи се данас бриселским упутствима као некада кроасанима, спреман је да хрватски државни интерес гурне под тепих само да му име остане у бубњу за попуњавање европских фотеља".

Умислио се, кажу, Андреј Пленковић толико да глуми следбеника Фрање Туђмана "с којим нема ама баш ништа заједничко".

Усуђује се, истичу, да мери националне осећаје својих политичких опонената, док је његов национални осећај открио "тек када му је понестало других квалификација за политичку каријеру".

image