Србија и Балкан

Дојава о бомби у смедеревској гимназији, евакуисани ђаци и запослени

Припадници МУП-а врше контрадиверзиони преглед у гимназији у Смедереву
Дојава о бомби у смедеревској гимназији, евакуисани ђаци и запослениGetty © Aleksandar Nalbantjan

У гимназији у Смедереву око 13.15 часова стигла је дојава о бомби због чега су сви ђаци и запослени евакуисани.

Припадници Министарства унутрашњих послова тренутно врше контрадиверзиони преглед, речено је за Танјуг у Полицијској управи у том граду.

Због прегледа је блокиран и саобраћај у близини школе.

Подсетимо, у бројним школама и другим институцијама у Србији прошле године су дојаве о бомбама биле готово редовне, али се испоставило да су све биле лажне.

Главни тужилац Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић крајем децембра је рекао да су дојаве о бомбама малолетници уговарали путем видео игара.

Он је напоменуо да је до сада откривено више малолетника из иностранства који су користили разне програме како би комуницирали, од оних уграђених у рачунарске игре, до оних који постоје самостално и захтевају посебну инсталацију и подешавање.

Стаменковић је навео да је малолетно лице у Чешкој, без свести и воље да чини кривична дела ставило на располагање одређене техничке ресурсе домаћим извршиоцима, док је малолетник из БиХ наручивао слање претњи на територији те земље, а треће лице из суседне земље је давало техничке савете извршиоцима на територији Србије.

Због лажних дојава о експлозивним направама у школама у Србији, до сада је процесуирано седам особа - четири малолетне и три пунолетне. Такође, поступци су покренути и против шесторо родитеља због, по оцени надлежних основних тужилаштава, сумње да су грубим занемаривањем васпитања запустили своју децу.

image