Србија и Балкан

Министар Шеранић за РТ Балкан након споразума у Минску: Омогућена трансплантација пацијентима из РС

Пацијенти из Републике Српске већ обављају трансплантације бубрега у Белорусији, уз подршку Фонда здравственог осигурања Републике Српске за одрасле пацијенте, те Фонда солидарности за лечење и дијагностику обољења, стања и повреда деце у иностранству за пацијенте у дечијем узрасту
Министар Шеранић за РТ Балкан након споразума у Минску: Омогућена трансплантација пацијентима из РС© Уступљена фотографија/Министарство здравља Републике Српске

Посета делегације Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком Белорусији донела је Српској бројне погодности, а једна од њих је и потписивање Меморандума о трансплантацији органа, који ће значити живот великом броју пацијената из Српске, указао је за РТ Балкан министар здравља Републике Српске др Ален Шеранић.

Посета је, према речима министра Шеранића, била изузетна и са политичког и са оперативно-техничког апсекта. 

"Са аспекта здравства остварили смо циљ због којег смо ту посету и организовали", истакао је Шеранић.

Када је у питању сарадња у сегменту здравства, министар здравља Републике Српске наводи да је доста учињено када се у новембру прошле године сусрео са делегацијом Белорусије у Казахстану.

"Тада смо разговарали о унапређењу сарадње по питању трансплантације органа за одрасле и за децу, пацијенте из Републике Српске", присетио је министар, наводећи да је у том тренутку већ постојала одређена сарадња Фонда здравственог осигурања са Центром за трансплантацију у Минску.

Пацијенти из Републике Српске, на предлог здравствених установа, већ обављају трансплантације бубрега у овом белоруском центру, уз подршку Фонда здравственог осигурања Републике Српске за одрасле пацијенте, те Фонда солидарности за лечење и дијагностику обољења, стања и повреда деце у иностранству за пацијенте у дечијем узрасту. 

Кроз Меморандум о сарадњи, усаглашено је неколико тема значајних за међусобне интересе и даљи наставак рада здравствених и других институција двеју држава.

Најважније је за почетак, наводи министар Шеранић, било је договорити едукацију лекара у вези са трансплантацијама, као и за праћење пацијената у предтрансплантационом и посттрансплантационом периоду у РС, као и други сегмент - трансплантација органа, не само бубрега који су до сада трансплантирани, већ и других. 

Меморандум је потписан у "Минском научном практичном центру за хирургију, трансплантацију и хематологију" у Белорусији. 

У последње три године у овом центру је урађено више од 20 трансплантација бубрега за одрасле и децу. 

"Настављамо са сарадњом. Наши грађани су већ имали могућност да се у Белорусији изврши трансплантације, 21 одрасли пацијент и троје деце је оперисано, још 28 пацијената је на чекању", навео је министар Шеранић, истичући:

"Председник Додик и ја смо желели да обиђемо и тај центар, да се уверимо у њихову стручност и високотехнолошке карактеристике, као и знање и вештине које белоруске колеге хирурзи поседују, у шта смо се и уверили на лицу места. Све су нам показали, разговарали смо о процедурама и морам истаћи да је све на изузетно високом нивоу."

Поред трансплантације бубрега, разматране су опције и трансплантације других органа. 

Такође, како је рекао Шеранић, било је и разговора о увозу белоруских лекова и то са премијером Романом Головченком, као и са тамошњим министром здравља.

"У наредном периоду следи даље разматрање начина увоза лекова с обзиром на процедуре које је потребно испунити да би се лек нашао на тржишту у Републици Српској. Свакако да смо отворени и за такве врсте разговора", навео је наш саговорник.

До краја ове недеље, према речима министра Шеранића, биће упућен позив белоруским колегама да дођу у Српску, како би са овдашњим колегама разменили искуства и знање.

"Република Српска, на другој страни, показала је одличне резултате у области интензивне медицине, а белоруски центар се бави и тиме", указао је Шеранић и појаснио да је у питању рад на уређајима који мењају срце и плућа, што су лекари у Српској перфектно чинили, посебно у време пандемије вирусом корона:

"То је још један од начина сарадње, где мислим да бисмо могли напредовати и ми и колеге из Белорусије."

Делегација Републике Српске коју је предводио председник Републике Милорад Додик боравила је у вишедневној званичној посети Белорусији, а осим састанака у сектору здравства, било је значајних активности и у секторима привреде, саобраћаја и пољопривреде, као и састанака на највишем нивоу. 

image