Србија и Балкан

Настављене консултације за састав владе: Вучић са Бошњацима и Савезом војвођанских Мађара

Председник је данас разговарао са Балинтом Пастором из СВМ, али и представницима листе "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду-Странка правде и помирења-Бошњаци Санџака - Томислав Жигманов-Демократски савез Хрвата у Војводини".
Настављене консултације за састав владе: Вучић са Бошњацима и Савезом војвођанских Мађара© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Председник Србије Александар Вучић наставио је данас консултације о мандатару за састав нове владе разговорима са представницима листе Савеза војвођанских Мађара, као и листе "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду-Странка правде и помирења-Бошњаци Санџака - Томислав Жигманов-Демократски савез Хрвата у Војводини".

Вршилац дужности председника Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је да на консултацијама са председником није било речи о функцијама које би евентуално могле да припадну СВМ, али да та странка жели да буде део владајуће већине и настави сарадњу да би остварила свој програм.

"Ценимо одговоран приступ председника, што на овај начин приступа разговорима и нешто најприродније је било да се одазовемо на позив председника Републике", рекао је Пастор новинарима после састанка.

Он је напоменуо да се у односу на раније, ситуација променила с обзиром на чињеницу да је до сада председник Републике био уједно и председник Српске напредне странке.

"То сада тренутно више није тако и зато није било речи о функцијама", објаснио је Пастор и додао да су разговарали о инфраструктурним пројектима, између осталог и о међународној изложби Експо 2027, и како СВМ види даљи развој Србије и унутар Србије АП Војводине.

Он је додао да су разговарали о томе да свакако СВМ жели да буде део владајуће већине као што је то било 2014. године, те да желе да наставе сарадњу да би остварили свој програм.

На питање који ниво учешћа у власти је за њих прихватљив, Пастор је рекао да о томе на састанку није било речи, али је поновио да је начин на који су били представљени претходних година био делотворан за припаднике мађарског народа у Србији.

"То је било на нивоу државних секретара на републичком нивоу, а што се тиче Аутономне покрајине Војводине, о томе ћемо тек посебно да разговарамо. Нама је, као и до сада, програм најбитнији", поручио је Пастор.

И Зукорлић наводи да током разговора с председником није било речи о конкретним решењима.

"Ми се надамо да ћемо имати прилике да кроз ресорна министарства учествујемо у новом мандату и оно што нас је председник Вучић и уверио јесте да ће се он заложити код владајуће странке да ми добијемо тај статус", рекао је Зукорлић новинарима.

На питање да ли очекује да ће и у новој влади бити министар, лидер ДСХВ Томислав Жигманов одговорио је да је председник био јасан и да ће се заложити код СНС-а да наставе политику инклузивног односа према припадницима националних мањина и да се мултикултуралност у Србији одрази и у структури нове владе.

"Мислим да је свима јасно да су бенефиције од таквог стања за све грађане Републике Србије више него добре, да су то похвалили и бројни субјекти у међународној заједници и сигурно да придоносимо релаксиранијим односима у овом делу Европе у том смислу", рекао је Жигманов.

Председник Вучић је у понедељак почео консултације разговорима са представницима листе "Политичка борба Албанаца се наставља-Шаип Камбери" и "Руска странка-Слободан Николић". Представници највеће опозиционе странке Србија против насиља, најавили су већ да на консултације неће ићи, док је министар спољних послова Ивица Дачић саопштио да ће коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије наредне недеље ићи на разговоре о новом премијеру код председника Александра Вучића, као и да СПС тежи наставку сарадње са Српском напредном странком.

"У том погледу смо поносни на све добре резултате остварене у претходном периоду", рекао је Дачић за тв Прва.

Он је за Танјуг подсетио да је СПС на изборима учествовала као коалиција с Јединственом Србијом и Зеленим Србије, уз учешће Удружење наша Дрина и Савеза пензионера Србије.

"Овлашћени представник наше изборне листе је Угљеша Марковић, који је председник Социјалистичке омладине и он је добио позив од председника Александра Вучића за те консултације и ми ћемо наравно ићи", рекао је Дачић.

Навео је да је његова партија поносна на што су до сада урадили заједно са СНС-ом и Александром Вучићем, истичући да сматра "да у овим тешким временима треба даље да наставимо ту сарадњу".

Дачић је рекао да опозиција жели око тога да направи, како је рекао, политичку представу, јер они не желе да оду на те консултације.

"Не видим никакав разлог за то, зато што и ако имате нешто да кажете, увек то можете да искористите на тим консултацијама. Консултације су  једна уставна категорија која заиста, по мом мишљењу, не заслужује да се према њој односи на такав начин и да се политизације. То нису консултације у циљу тога да вас председник Вучић убеђује да уђете у владу. То су консултације где ви треба председнику да кажете имате ли ви већину за састав владе или немате. То се ради у свим земљама", подсетио је Дачић.

image
VV inauguration
banner