Србија и Балкан

Приштинска правда: Душану Обреновићу крвничке батине и шест месеци затвора

Тукли су ме песницама и шамарима њих осморица са фантомкама на глави. Лице ми је цело нагрђено, нисам могао ни да се препознам, сведочио је пре неколико дана о тортури у згради СО Звечан Душан Обреновић
Приштинска правда: Душану Обреновићу крвничке батине и шест месеци затвора© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Душан Обреновић, младић из Северне Митровице који је ухапшен 29. маја прошле године током великих сукоба Срба и припадника Кфора испред зграде СО Звечан, осуђен је данас пред Основним судом у Приштини на шест месеци затвора због кривичног дела – "Учествовање у маси која врши кривична дела или хулиганизам".

Обреновић, који је уз кауцију пуштен из притвора крајем новембра прошле године неће се враћати у затвор јер је казну већ одлежао. Други ухапшени Србин тог дана, Радош Петровић осуђен је за исто кривично дело такође на шест месеци затвора, али му је казна преиначена у новчану и он ће платити 6.000 евра.

Адвокат Асдрен Хоџа, бранилац Радоша Петровића, данас је после изрицања пресуде рекао да су и Петровићу и Обреновићу у почетку истраге на терет била стављена четири кривична дела: "Напад на уставни поредак", "Напад на међународно особље под међународном заштитом", "Напад на службена лица" и "Учествовање у маси која врши кривична дела или хулиганизам".

У току истражног поступка три кривична дела су одбачена, а за четврто је, крајем јануара постигнут споразум о признању кривице.

И Обреновић и Петровић ухапшени су у понедељак, 29. маја прошле године, како се касније испоставило, пре него што је дошло до ескалације насиља на протестима Срба испред зграде СО, у коју су три дана раније упали косовски специјалци и заузели је.

Радио КиМ из Северне Митровице после хапшења двојице Срба објавио је снимке на којима се види да су Петровић и Обреновић извучени из масе људи који су мирно протестовала седећи на асфалту и увучени у кордон Кфора пре било каквог инцидента. Адвокати двојице ухапшених тада су изјавили да се на фотографијама види да Петровић и Обреновић нису учествовали у инциденту као и да нису могли да нападну било кога.

После увлачења у кордон Кфора обојица су предати косовској полицији у згради СО Звечан, а Обреновић је наредних сати тешко претучен.

"Одвели су ме у општину где су ме убацили у једну просторију и осам њихових специјалаца почело је крвнички да ме бије. Тукли су ме песницама и шамарима њих осморица са фантомкама на глави. Лице ми је цело нагрђено, нисам могао ни да се препознам. Цео сам био крвав и поцепан по лицу, аркада ми је била поцепана и на бради ми се буквално кост видела колико ми је било откинуто парче меса", сведочио је пре неколико дана Обреновић на Јутјуб каналу "Проповеди предавања".

Дан после хапшења, бранилац ухапшеног Обреновића, адвокат Предраг Миљковић испричао је да је његов штићеник у "јако тешком стању због батине које је претрпео после хапшења и увођења у станицу у јужном делу Косовске Митровице и да има вишеструке повреде и подливе, посекотине, подеротине, хематоме по глави као и да му је неопходна помоћ хирурга".

"Страшно и брутално је претучен. Рекао ми је да су га тукли у општинској  згради када су га ухапсили. Ја разумем да буде ухапшен и осумњичен, али да буде зверски претучен... Позивам међународну заједницу, полицију, правосудне органе да имају увид шта се ради и да се овом стане на крај", рекао је тада адвокат Миљковић.

Обреновића је више од три недеље после хапшења у притвору обишао и официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић који је рекао да Душан још има видљиве трагове пребијања и ожиљке, као и да су и Обреновић и Петровић одведени од стране Кфора 20 минута пре него што је све почело.

Душан Обреновић рођен је, иначе, у мешовитом албанско-бошњачком браку и носио је име Сулејман а 2016. се покрстио и уместо ислама узео православну веру и променио име.

image