Србија и Балкан

РТ Балкан сазнаје: Српска солидарност даје стипендију Душану Обреновићу

Душан Обреновић је скроман младић којег је вера у Бога одржала у најтежим тренуцима, каже за РТ Балкан Бранко Антић
РТ Балкан сазнаје: Српска солидарност даје стипендију Душану Обреновићу© Уступљена фотографија/Приватна архива

Душан Обреновић из Косовске Митровице који је ухапшен 29. маја у Звечану а јуче пуштен да се брани са слободе, добиће стипендију хуманитарне организације Српска солидарност, каже за РТ Балкан председник ове организације Бранко Антић.

"Српска солидарност стипендира 18 младих са Косова и Метохије са по 100 евра месечно. Од децембра Душан Обреновић биће наш 19. стипендиста и потрудићемо се да му помогнемо колико смо у могућности", открива Антић.

Бранко Антић један је од оних који су уз Душана били све време и молитвено, али и да помогне, како год може. Он је за РТ Балкан испричао прве утиске након разговора са Душаном, али и како ће Српска солидарност помоћи овом младићу.

"Одштампали смо серију мајица када је Душан Обреновић ухапшен и сав приход од продаје припао је њему. То је био наш први корак и оно што смо одмах могли да учинимо", каже за РТ Балкан Антић.

Синоћ након пуштања из притвора у Подујеву, према речима нашег саговорника, Душан Обреновић отишао је прво код свог духовног оца свештеника Ненада Стојановића, након чега је позвао Бранка Антића да му се захвали на свему.

У својим молитвама Антић је спомињао и неправедно утамниченог младића, и како каже, није био једини, што је Душана јако обрадовало.

"Након што је изашао из притвора Душан се нашао са својим духовним оцем Ненадом Стојановићем. Замолио је да ме назове да се захвали и мени на помоћи и молитвама, али и братији манастира Острог, јер су се, као и у многим другим светињама СПЦ молили за његово здравље", наводи наш саговорник, додајући:

"Он је веома скроман и побожан. Вера га је одржала и помогла му да преброди најтеже тренутке."

Бранко Антић упркос здравственим проблемима и канцеру у поодмаклом стадијуму и даље несебично помаже, иако због здравственог стања није у могућности да ради више од годину дана. Када га неко упита како је, каже: "Хвала Богу, добро сам".

Како је Сулејман постао Душан

Када говоримо о Душану, присећамо се приче о Сулејману Муратовићу који је 2016. године примио православље, односно, како је говорио у бројним интервјуима вратио се вери предака.

Презиме је узео по династији Обреновић, име по цару Душану, а слави Светог Јована, открио је у једном од интервјуа овај младић.

"Ја нисам прешао, пошто су наши преци били православни, ја сам се само вратио. Отац, пореклом из Брчког, рекао је да нема проблема, сестра се није бунила, а мајка није била одушевљена", рекао је пре неколико година Обреновић за медије.

Његова животна прича поново постаје актуелна 29. маја када је брутално претучен и практично отет, да би након тога био одведен у притвор у Подујеву под оптужбама да учествовао у насилном протесту.

Како је тада јавио наш репортер који је био на лицу места, Обреновић је "извучен" из масе у Звечану пре почетка било каквог сукоба грађана и Кфора, тако да не постоји могућност да је напао било кога. 

На видео снимцима, који су се у међувремену појавили види се да ухапшени српски младићи нису учествовали у немирима, да их је Кфор док су седели повукао и предао Косовској полицији.

Душан, нажалост, због тока поступка који се води против њега не сме да се оглашава за медије, али смо сазнали да је срећан што је коначно са сестром и да је захвалан свима који су му пружали подршку све време док је био у притвору у Подујеву. 

image
VV inauguration
banner