Србија и Балкан

Немачка амбасада у Приштини: Курти да оснује ЗСО

Бетекер је подсетио да је портпарол ЕУ Петер Стано рекао да Београд и Приштина неће напредовати на путу ка чланству у Европској унији, ако не буду напредовали у примени прошлогодишњег споразума
Немачка амбасада у Приштини: Курти да оснује ЗСО© TANJUG/ STR/

Из немачке амбасаде у Приштини изјавили су да би тзв. Косово требало да оснује Заједницу српских општина (ЗСО) и да избегне ескалације на северу.

Аташе за културу, медије и комуникације амбасаде Немачке у Приштини Кристијан Бетекер уједно је подсетио на Основни споразум и анекс о примени.

"Важно је приближити се српској заједници на КиМ и укључити је у процесе. Оно што тренутно видимо са брзоплетом имплементацијом уредбе ЦБК-а је супротно од инклузивног управљања. С обзиром на то да су и председник Вучић и премијер Курти усмено прихватили споразум и његову примену пред високим представником ЕУ Жозепом Борељом, сматрамо да је наведени споразум правно обавезујући", рекао је Бетекер.

Немачка амбасада је изразила жаљење што је дошло до, како је саопштено, веома ограниченог напретка у примени Основног споразума и анекса.

"Немачка наставља да чека политичку вољу и неопходну флексибилност обе стране за примену споразума који је заједнички договорен у Бриселу и Охриду", рекао је Бетекер.

Он је подсетио да је портпарол ЕУ Петер Стано рекао да Београд и Приштина неће напредовати на путу ка чланству у Европској унији, ако не буду напредовали у примени прошлогодишњег споразума, као и свих договора постигнутих у оквиру дијалога.

image