Србија и Балкан

ДПС доставио иницијативу за смену Мандића посланичким клубовима

Посланички клуб Покрета Европа сад (ПЕС) одбацио је предлог ДПС-а
ДПС доставио иницијативу за смену Мандића посланичким клубовима© FOTO TANJUG/ Mediabiro

Шеф Посланичког клуба Демократске партије социјалиста (ДПС) Андрија Николић саопштио је данас да су иницијативу за смену председника Скупштине Андрије Мандића проследили посланичким клубовима.

"Скупштина Црне Горе од овог сазива није била дом свих грађана. Злоупотребљена је од њеног домаћина за партијске и антиевропске интересе", рекао је Николић на конференцији за новинаре.

У иницијативи су, рекао је, навели неколико разлога зашто је Мандић недостојан за функцију коју обавља.

"Иако је позиван, ниједном није приложио доказе да је у легалном поседу црногорског држављанства. Свако ко је постао власник након 3. јуна 2006. године мора се одрећи држављанства друге државе. Низ је доказа да је у нелегалном поседу, а нема реакције МУП-а", рекао је Николић и позвао МУП да поступи у складу са обавезом.

Додао је да је Мандић "неозбиљним односом" значајно допринео компромитацији државе коју представља и онда кад је у Београду гостовао у изборном штабу својих партнера јер се тако ставља на страну једног дела грађана.

"Он је мимо те акције којом је компромитовао све грађане Црне Горе сврставајући се на страну једне нације извршио компромитацију свих грађана. Он је дао Дариу Вранешу да следи његов пример када је Вранеш о трошку грађана славио празник друге државе у Пљевљима. Део опозиције је поднео пријаву надлежном органима и очекујемо одговор од њих", навео је он.

"Коначно, неуставна честитка поводом Дана Републике Српске и посета негатора геноцида у Сребреници (Милорада) Додика представља сврставање на страну оних политика које имају циљ рушење БиХ", додао је Николић.

Сматра да се улагало у међусуседске односе, али да су они нарушени овим чином.

"Сматрамо да сви наведени разлози да ће се ове опструкције наставити јер је то интерес политике чији су протагонисти Додик и Мандић. Најбоље је суштину објаснио (амбасадор Русије у ЦГ) Маслеников који је рекао да интензивирање (...) доноси компромитацију Русије са земљама Балкана".

Иницијативу су, казао је, поклонили свим клубовима сем ЗБЦГ и верују да ће је, како кажу, до краја и формално добити.

ПЕС одбацио иницијативу ДПС о смени Мандића и приложили фото Ђукановића и Додика

Посланички клуб Покрета Европа сад (ПЕС) одбацио је данас ову иницијативу јер "не могу да примене једнак аршин" и ДПС-у доставили заједничку фотографију бившег председника ДПС-а Мила Ђукановића и председника Републике Српске Милорада Додика.

Обавештење ДПС-у да одбацују иницијативу за разрешење Мандића, потписао је шеф Клуба посланика ПЕС Василије Чарапић.

"Из објективних немогућности да применимо једнаки аршин, при разматрању ваше иницијативе, а све у складу са документом у прилогу, овим путем вас обавештавамо да не подржавамо ваш предлог да се Андрија Мандић разреши дужности председника Скупштине Црне Горе", навео је Чарапић, пренели су подгорички медији.

Појашњавају да је документ у прилогу заправо фотографија Ђукановића и Додика.

image