Србија и Балкан

Вучић: Србија изузетно цени односе са Централноафричком Републиком

Председник Србије састао се данас са председником Централноафричке Републике Фостеном Арканжом Туадером
Вучић: Србија изузетно цени односе са Централноафричком Републиком© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност председнику Централноафричке Републике Фостену Арканжу Туадеру за то што земља коју предводи поштује територијални интегритет Србије и одбија да призна сецесију Косова и Метохије.

"Још једном хвала вам на томе што чврсто поштујете територијални интегритет Србије, то је за нас од великог значаја, тиме поштујете одлуке и резолуције које су изгласане у УН. Србија ће увек у пуној мери подржавати територијални интегритет ЦАР-а", рекао је Вучић посебно истичући да се "Србија поноси својим наслеђем истинског пријатељства са афричким континентом".

Двојица председника имали су тет-а-тет састанак, а потом су уследили пленарни разговори делегација двеју земаља и потписивање четири билатерална документа.

Председник Вучић рекао је да Србија изузетно цени односе са ЦАР и да су односи наше земље важни, готово приоритетни. Како је истакао, за Србију је то важна држава, јер тамо има своје војнике у оквиру мисије "МИНУСКА".

Рекао је да је уверен да ће под руководством председника Туадере и његових сарадника ЦАР из једне од најсиромашнијих земаља врло брзо кренути путем великих успона и успеха.

"Ми имамо огроман респект према вама, велику захвалност. Ја знам колико ви разумете геополитичку ситуацију боље од већине политичара широм света и могао сам много тога и да научим данас од вас. Али сам вам посебно, председниче, захвалан на отвореност и на томе што верујете и у српске научнике и у знања наших људи у различитим областима", рекао је Вучић.

Подсетио је да је још из периода председника Тита и председника Бокасе постојала сарадња када смо градили тамо највећи и најлепши стадион, као и хидроелектране и друге важне објекте.

Вучић је навео да и у будућности можемо да урадимо много тога од обостраног и заједничког интереса.

"Верујем да у свим другим областима од пољопривреде, рударско-геолошких истраживања до сарадње у области одбране можемо да постигнемо веома значајни резултат", нагласио је он.

"И ја бих замолио вас, поштовани господине председниче, да тај наш дипломатски контакт кроз све институције, кроз све организације, агенције широм света доведемо до нивоа сталних консултација и да можемо једне другима да помажемо. Увек гласамо за предлоге оних других, поштујући не само интегритет наших земаља, већ гледајући како на најбољи могући начин да и групно стварамо своје политичке интересе", нагласио је председник Србије.

Вучић је подсетио да ће Србија ускоро, током ове године имати три редовне линије до Народне Републике Кине, као и три сталне линије до Сједињених Америчких Држава сталне.

Такође је подсетио да већ имамо две линије, до Њујорка и Чикага и додао да ћемо имати и до Мајамија.

Додао је да размишљамо да направимо, како је рекао, брзу линију и до Сеула.

Вучић је рекао да је циљ да нађемо авионе којима ћемо моћи да идемо и у централну и јужну Африку, у наредних годину дана.

"И верујем да ћемо тада и са Централноафричком Републиком бити неупоредиво боље повезани, као и са многим другим нашим пријатељским земљама у централној и јужној Африци", рекао је Вучић.

Туадера: Посета значајна због успостављања веза за плодну сарадњу

Председник Централноафричке Републике Туадера рекао је да је ова радна, али и пријатељска посета Србији, значајна због успостављања везе која ће развити плодну сарадњу која је постојала још у време Југославије.

"Захваљујем на изузетној добродошлици, према мени и мојој делегацији. Овде је почело пролеће, чини ми се, и пупољци су симбол онога што се рађа међу нама", рекао је он додајући да одаје велику почаст славном Јосипу Брозу Титу.

"Заједно је са осталим оснивачима Покрета несврстаних успео да изврши велики утицај и да окупи велики број земаља. Он је покренуо прву сарадњу између моје земље и Југославије, која је донела много", рекао је Туадера.

Похвалио је, како је рекао "вођство модерне Србије" на Балкану и рекао да то отвара нове перспективе сарадње у свим областима заједничке интеракције у ери глобализације, када постоје велики геополитички, геостратешки и геоекономски и други изазови.

Он је рекао да после више година хибернације је дошао тренутак да поново покренемо економску, социјалну, културну и стручну сарадњу између наше две земље.

Туадера је навео да ова посета представља вољу његове земље да још више отвори своје границе за српске инвеститоре.

"Од сада па надаље, Централноафричка Република и Република Србија практично и немају неке међусобне границе, осим што постоји заиста та географска дистанца, али ако ми имамо довољно воље, та географска раздаљина неће бити превелика", закључио је Туадера.

Потписивање споразума

Србија и Централноафричка Република потписале су данас у присуству двојице председника четири споразума о међусобној сарадњи.

Оквирни споразум о сарадњи између Владе републике Србије и Владе ЦАР у име Србије потписао је први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић са колегиницом министарком спољних послова, франкофоније и дијаспоре ЦАР Силви Баипо Темон.

Споразум о оснивању мешовите комисије између Србије и ЦАР потписао је такође министар спољних послова са колегиницом Темон.

Споразум о сарадњи Владе Србије и Владе ЦАР у области одбране потписали су потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић и министар националне одбране и реконструкције војске ЦАР Клод Рамо Биро.

Меморандум о разумевању између Владе Србије и Владе ЦАР који се односи на спровођење сарадње у областима геологије, рударства и нафтног сектора потписали су министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић и министар рударства и геологије ЦАР Руфен Бенам Белтунгу.

image