Србија и Балкан

Ако каже Фридом хаус, онда је тако: Како је тзв. Косово постало пример у поштовању мањинских права?

У протеклој години која је била предмет извештаја Фридом хауса, само до септембра забележен 131 етнички мотивисан напад на Србе, још неколико цркава и манастира проглашено за "католичке", пребијено више Срба, опљачкано на десетине српских кућа
Ако каже Фридом хаус, онда је тако: Како је тзв. Косово постало пример у поштовању мањинских права?www.globallookpress.com © © Chris McGrath / Staff

Годишњи извештај Фридом хауса о људским слободама и правима широм планете у коме је тзв. Косово означено као лидер Западног Балкана када је у питању напредак у поштовању права мањина, верских права и слобода, Србе са Косова и Метохије затекао је у дугим редовима и у безнадежним покушајима да подигну са банке који динар својих плата и пензија, како би деци купили хлеба и млека.

Истина, забрана употребе динара на Косову и Метохији није ушла у најновији извештај америчке организације коју углавном финансира Стејт Департмент. Утицај те одлуке биће процењиван ваљда тек идуће године пошто је динар забрањен фебруара 2024, но, и без тога, што се Срба на КиМ тиче, њихове слободе и права, нарочито верске, у протеклој, 2023. години значајно су "унапређене". Тако барем каже Фридом хаус, а кад каже Фридом хаус – онда је то тако.

Говорећи о томе како су  прошле године значајно "унапређене" њихове слободе, наши саговорници, Срби са КиМ подсећају да је јануара 2023. на Косову и Метохији први пут током више година пуцано на децу која су на Бадње јутро кућама и породицама носила бадњаке.

Осим овог, по први пут прошле године десило се и да је осумњичени који је пуцао на децу са  бадњацима у рукама и који је активни припадник тамошње војске коју Америка здушно подржава, убрзо пуштен да се брани са слободе. Тиме су, саркастично веле наши саговорници, верска права Срба на Косову "значајно унапређена", што је Фридом хаус знао да награди.

Даље, прошлу годину, а и то је био такође "значајан" догађај  за верске слободе Срба на КиМ и њихову хиљаду година стару цркву, обележио је и догађај када је самозвани монах из Албаније упао у српску цркву у селу Ракитница крај Подујева и тамо одржао молитву.

Џуфка је после саопштења Епархије рашко-призренске о насилној провали и злоупотреби верског објеката, СПЦ и верницима поручио да се "не усуђују да приђу овом верском објекту" додавши да је СПЦ "насилна и илегална црква".

"Не усуђујте се да приђете албанском православљу и цркви Фан Ноли у Ракиници, Подујеву, јер вас чека паклени огањ, како је то и било кроз историју", рекао је Џуфка.

Да се за претпоставити да су у Фридом хаусу ценили и ову изјаву самозваног монаха када су Косово означили као пример на Западном Балкану када су у питању верске слободе и права мањина.

Срби са КиМ којима сећање у прошлост сеже нешто даље од месец или два дана, подсећају јутрос да су  прошле године још најмање три или четири цркве или манастира на КиМ стављене "под  заштиту" тамошњег министарства културе, неке су ограђене жицом, на некима су извођени радови без знања Епархије, пошто су претходно проглашене за "албанске цркве", односно "део баштине тзв. Косова".

Тако је црква у селу Горње Винарце крај Северне Митровице из 14. века, после седам векова у којима је била православна, прошле 2023, проглашена за "католичку" и уврштена у списак "споменика под заштитом Министарства културе у Приштини".

Као допринос верским слободама Срба на КиМ, упућенији додају и протеривање игумана манастира Девине Воде крај Звечана које су косовске власти обавиле у јесен прошле 2023. године која је и била предмет најновијег извештаја Фридом хауса.

На дуги списак догађаја који су "значајно унапредили" верске слободе Срба на Косову овде ваља додати и напад на Стефана Томића (18) из Клокота кога је на Божић прошле године напала и претукла група Албанаца док се из цркве, са литургије враћао кући. Па, да су крај капије манастира Зочиште постављене заставе Албаније и Косова... Да је на цркву Светог Пантелејмона у Призрену бачена експлозивна направа.

Што се тиче мањинских права и слобода Срба на КиМ у предметној 2023. години, и ту је начињен значајан помак. Иначе, Фридом хаус не би Косово прогласио примером на Западном Балкану у поштовању тих слобода.

Тако се, према подацима канцеларије за КиМ, у првих девет месеци 2023. године на КиМ догодио 131 етнички мотивисан напад на Србе.

Просто, имајући у виду поменути напредак Косова, не зна човек да ли је и вредно помена да су 22. јануара 2023, Лазара М. (15) претукла у селу Суви До четворица Албанаца, да су Бобана Ђузића (20) у насељу Могила код Витине двојица Албанаца, десетак дана касније, уболи ножем у раме. Па, да су Срби 18. фебруара предметне године обишли гробље у јужном делу Косовске Митровице и тамо затекли нове порушене споменике, да су Доњој Брњици код Приштине опљачкане куће породица Александра Милановића и Душанке Милићевић, да су 8. марта у Јошаници код Лепосавића испребијани од стране Росу српски младићи Ђорђе М. (24) и Лазар Ђ. (23), да је који дан касније обијена и опљачкана кућа породице Митић у Лапљем Селу...

Па још, да је 26. марта кућа породице Славић у Лепини код Липља опљачкана по пети пут, да је на Јарињу у међувремену ухапшено неколико Срба под сумњом да су починили ратне злочине, да је 20. априла Србина С. Р. (51) ножем јурио локални Албанац док је Србин обрађивао своју њиву. Да је почетком маја из возила у покрету пуцано на школу у Угљару у којој је у том тренутку било троје деце, да је 17. јуна полиција пресрела двоје деце од 15 и 17 година у селу Рудине код Звечана, где су их малтретирали и претукли.

Било је тога још, а слично је у овој години.

"А што људи и да не наставе да унапређују наше слободе кад су већ добили тако повољне и позитивне оцене од Фридом хауса, док нама Србима пуцају кости од верских слобода и права", каже јутрос један од наших саговорника, Србин са КиМ, који нам, због поменутих широко распрострањених слобода и права, није дозволио да објавимо његово име.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner