Србија и Балкан

Новинар Данијел Симић из Сочија за РТ Балкан: Антируске санкције су наштетиле само Европи

Извештач из Донбаса указао је на активну сарадњу и изузетно добре односе Москве и Бањалуке

Односи Бањалуке и Москве су бољи од односа Београда и Москве, оцењује новинар из Републике Српске Данијел Симић, познат по својим извештајима из Донбаса, који је тренутно у Сочију на Светском фестивалу младих.

"Тешко је да не приметите колико се пута Милорад Додик састао са Путином, а колико је пута то био случај са Вучићем", указује Симић у разговору за РТ Балкан.

Он наводи да се, од како се Додик нашао на црној листи америчких санкција спољно-политичка оријентација Републике Српске изузетно променила и према Западу и према Руској федерацији.

"Односи су поправљени на боље и то не за сто одсто него за више хиљада, па можда и стотина хиљада процената", истиче Симић.

Светски фестивал младих на коме учествује више од 20.000 људи је, поручује овај репортер, показатељ да "ако је Русија изолована, изоловале су је земље НАТО-а".

"Многе државе света укључујући и најмногољудније попут Кине, Индије, Бразила и Јужноафричке републике (односно земље БРИКС-а) али и Турска иако је чланица НАТО-а, нису прихватиле санкције против Руске Федерације. Ми који постојано посећујемо Русију од 24. фебруара 2022. године свесни смо да санкције ни изблиза не делују на Русију као што су деловале на Југославију коју ја памтим. Ово је друга земља, други сукоб и сасвим друге санкције", закључује Симић.

Блокаде које је Запад увео Кремљу, како он сматра, на ову државу делују позитивно јер је наводе да се сама окрене себи.

"Једну такву земљу је немогуће изоловати на начин који то Запад ради, окрећући јој леђа и затварајући врата. Што се Европе тиче, очигледно да су те санкције на европску штету, а што се тиче Русије – само је питање времена када ће се она вратити на место које јој по природи припада", наводи саговорник РТ Балкан.

Симић се осврнуо и на добре односе афричких нација са Москвом, наводећи да се Русија крупним корацима враћа у државе у којима је некада велики утицај имао Совјетски Савез.

"Људи из Африке и Азије указују да код Руса нема расизма нити те врсте предрасуда са којима се они на Западу сусрећу. Руси с њима делују на равноправним основама, док их бивши колонијални управници и даље гледају са висине и са омаловажавањем", наводи Симић, напомињући да грб Мозамбика, са приказом калашњикова и мотике, на најбољи начин говори о томе шта те земље мисле.

За Симића, догађаји попут Светског фестивала младих имају веома велики значај, будући да ће млади људи који су сада у Русији, у своје земље однети слику о ономе што Русија данас јесте.

"Неки људи, под утицајем портала и традиционалних медија под контролом САД, односно њихових НАТО сателита који их потпуно или делимично финансирају , мисле да је Русија мрачна земља колхоза и совхоза у којој су ољуштене фасаде, возе се коцкасти аутомобили совјетске производње и људи чекају у реду за хлеб и квас. То одавно није тако, али када сам посетио Херсонску и Запорошку област, тамо сам видео такве слике  и то су заправо слике независне Украјине", закључује Симић.

image