Србија и Балкан

Албанци обновили базу из времена комунизма: Зову НАТО да их брани од Русије

Министар одбране Албаније Нико Пелеши рекао је да ће база у Кучову бити "стратешка тачка за НАТО операције и за одбрану мира"
Албанци обновили базу из времена комунизма: Зову НАТО да их брани од Русије© AP Photo/Armando Babani)

Зрачна база Северноатлантског савеза свечано је отворена данас у Кучову у Албанији. Како преноси "Слободна Европа", премијер ове земље Еди Рама је рекао да је Албанија, чланица НАТО-а која нема своје борбене авионе, отворила обновљену ваздухопловну базу из времена комунизма за опслуживање НАТО авиона усред повећање претње из Русије.

Министар одбране Албаније Нико Пелеши рекао је да ће база у Кучову бити "стратешка тачка за НАТО операције и за одбрану мира".

"Све се очекује са источног фронта. И морамо бити спремни да се бранимо једином победничком формулом која је пред нама: уједињењем наших одбрамбених снага и капацитета", рекао је Пелеши.

Радови на реконструкцији базе почели су у јануару 2022. године. НАТО је уложио око 50 милиона евра, а албанска влада више од пет милиона евра.

"Ово је база која ће додати још један елемент сигурности за нашу регију Западног Балкана за коју сви знамо да је то регија угрожена претњом и неоимперијалистичким амбицијама Руске Федерације", рекао је Рама.

Како је рекао председник Албаније Бајрам Бегај, у глобалној ситуацији, за коју је навео да је нестабилна, земља мора бити спремна да се брани и да допринесе Алијанси.

"База Кучова има мисију заштите и одвраћања, важан је центар за операције НАТО-а за суочавање са данашњим и сутрашњим претњама", рекао је албански председник.

Церемонији инаугурације присуствовали су НАТО представници, министри одбране Турске и Италије, представници Америчке амбасаде у Тирани и представници албанских институција.

Представник НАТО-а, генерал Хуан Пабло Санчез де Лара, рекао је током церемоније да је Албанија спремнија него икада да преузме одговорност за заштиту сигурности и мира.

Инаугурацију ове базе поздравила је и председница тзв. Косова Вјоса Османи, која је рекла да ће ова база НАТО-а допринети повећању сигурности на Западном Балкану.

Ваздушна база Кучова изграђена је педесетих година прошлог века.

image