Србија и Балкан

Османи: Питање динара може да се реши, није требало да изазове сукоб са савезницима

Одлука централне банке у Приштини, која је ступила на снагу 1. фебруара, уређује да једино средство плаћања на Космету буде евро
Османи: Питање динара може да се реши, није требало да изазове сукоб са савезницимаGetty © Sean Gallup / Staff

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да се питање забране српског динара на "Косову" може решити унутар земље, те да то питање није требало да изазове сукоб Приштине и њених савезника.

"Ово питање може да се реши овде на 'Косову'. У ствари, то уопште није требало да буде проблем. Није требало да због тога настане сукоб са савезницима", рекла је Османи у изјави новинарима.

Одлука централне банке у Приштини, која је ступила на снагу 1. фебруара, уређује да једино средство плаћања на Косову и Метохији буде евро, чиме се укида динар, подсећа "Радио Слободна Европа".

Међународна заједнице изразила је забринутост да би ова одлука могла да има негативан утицај на Србе из јужне покрајине и подигне етничке тензије. Од косовских власти је због тога затражено одлагање примене ове уредбе.

Међутим, ЦБК је саопштила да прелазна фаза примене њене уредбе не може да траје дуже од три месеца.

Османи је од косовских институција затражила да раде на решавању овог питања на основу закона, али уз подршку савезника.

"Уверена сам да, уколико постоји воља за састанком који може потрајати неколико сати, све институције које треба да спроведу уредбу ЦБК у пракси, могу да седну и донесу конкретне кораке на основу закона који постоје на 'Косову' и да добију подршку савезника за његову примену", рекла је Османи.

Припадници српске заједнице на КиМ имају разна примања из буџета Србије у динарима, али од почетка ове недеље не могу да их подигну због одлуке ЦБК којом се уређује да је евро једина валута за платни промет.

На основу те одлуке, косовске власти су од почетка фебруара два пута забраниле увоз српског динара, због чега је дошло до несташице ове валуте у јужној српској покрајини.

Том одлуком се, поред осталог, уређује да је ЦБК једина која може да извози и увози кованице и новчанице на територији "Косова".

image