Србија и Балкан

Курти: Циљ нам је чланство у НАТО-у и развој "западних слобода"

Премијер привремених приштинских институција је истакао да Приштина повећава улагања у тзв. КБС и тврди да је "војска" коју има "јача него икада"
Курти: Циљ нам је чланство у НАТО-у и развој "западних слобода"© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Куртије је изјавио да су тзв. КБС јаче него икада, и да Приштина свакодневно предузима кораке ка чланству у НАТО-у, преноси "Репортери".

"'Косово' је сада независна држава и има своју војску, држава која има за циљ западни демократски развој. Као и сваког марта, овде смо на једном од најприкладнијих места за сећање на 'ОВК'. У земљи ослободилаца, војска је право место за подсећање на историју. Знамо своју историју, ценимо је, јер је пуна имена и дела", наводи Курти.

Истакао је да тзв. Косово за циљ има западни демократски развој слобода.

"Ми смо део народа који војском брани идеју и праксу правде и слободе. Мења се време и светска свест, свуда се у моћним канцеларијама схвата да неговање неправде никада не доноси мир већ супротно. Мир и неправда не могу коегзистирати", рекао је Курти.

Он је поменуо да су увећана улагања у наоружавање тзв. КБС.

"Глобална сцена ће нам поново понудити кризне ситуације и корумпиране државе, морамо понудити храброст и поштење као наш једини пут за нашу будућност. Европске државе на нашем континенту, где ми припадамо, схватају опасност јасније него икада. Највећи војни савез у историји се појављује у темама и стратегијама. Активно учествујемо у овом правцу. Наш циљ за чланство у НАТО-у је јасно стављен до знања, ми свакодневно идемо ка том циљу. Војска коју имамо је јача него икад. У протекле две године повећали смо број војника, а за ову годину планирамо да то урадимо за још 600. Повећали смо улагања у наоружање, опремљени смо беспилотним летелицама, а опремамо се и 'џавелином'. Учетворостручили смо обуку у иностранству за војнике", тврди Курти.

Подсетимо, тзв. КБС настале су 2009. године из снага "косовског" заштитног корпуса, односно пређашње тзв. ОВК, а скупштина привремених приштинских институција је 2018. године, без присуства српских представника, усвојила закон о трансформацији тзв. КБС у војску.

Према Резолуцији 1244 СБ УН, Кфор је једина оружана сила на КиМ, а она је предвиђала и демилитаризацију тзв. ОВК и других наоружаних група косовских Албанаца.

image
VV inauguration
banner