Србија и Балкан

Владан Ђокић једини кандидат за ректора Универзитета у Београду

Проф. др Владан Ђокић води УБ од октобра 2021. године, од тада траје његов први мандат на месту ректора и може бити реизабран да настави да обавља ову функцију
Владан Ђокић једини кандидат за ректора Универзитета у Београду© Google maps

Проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, кандидовао се за нови мандат на истој позицији и нема конкуренцију – у актуелној трци за место првог човека најстаријег и највећег универзитета у Србији једини је претендент пријављен да ову функцију обавља у предстојеће три школске године.

На листи евидентираних кандидата за ректора УБ коју је утврдила Комисија за спровођење избора ректора и четири проректора Универзитета у Београду записано је једино име овог професора Архитектонског факултета, пише "Политика".

Ђокић води УБ од октобра 2021. године. Од тада траје његов први мандат на месту ректора и може бити реизабран да настави да обавља ову функцију.

О томе следи изјашњавање изборних већа факултета и научних већа института, а извештаји о давању подршке актуелном ректору за нови мандат, јер је он једини кандидат, достављају се надлежној комисији до 5. априла (овај датум је и рок да се надлежној комисији доставе и образложени предлози за четири проректора).

Коначно евидентираним кандидатима за ректора, по правилу, сматра се онај који је добио подршку најмање једне трећине факултета и института, најмање 14 подршки.

Даља изборна процедура подразумева да комисија утврђену листу кандидата за ректора доставља Сенату до 11. априла, да би Сенат до 17. априла утврдио предлог кандидата за ректора, и то на основу минимум трећине, односно 21 гласа чланова Сената.

Потом се извештај комисије и целокупан изборни материјал достављају Савету до 29. априла, што је крајњи рок да и предложени кандидат за ректора добије листу кандидата проректора.

Изабрани ректор предлаже Савету кандидате за четири проректора из реда редовних професора, односно научних саветника, с листе евидентираних кандидата које су предложили факултет, односно институти, водећи рачуна о заступљености групација факултета.

Седница Савета не којој ће бити изабрани ректор и проректори УБ биће одржана 9. маја, како је предвиђено одлуком на основу које се бира нови ректорски колегијум УБ.

image
VV inauguration
banner