Србија и Балкан

Известилац Европског парламента тражи укидање виза за ЕУ носиоцима српских пасоша са КиМ

Матјаж Немец је назвао дискриминацијом то што су српски грађани на КиМ који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије, "последња категорија лица на Западном Балкану којима је потребна виза" за ЕУ, и то без њихове кривице
Известилац Европског парламента тражи укидање виза за ЕУ носиоцима српских пасоша са КиМGetty © Hinterhaus Productions

Посланик Европског парламента и новоименовани известилац ЕП за укидање виза Србима са Космета Матјаж Немец израдио је нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, преноси ТВ Мост.

Овај документ, како сазнаје Танјуг, могао би да буде усвојен на пленарној седници ЕП у Стразбуру у периоду од 22. до 25. априла.

У нацрту извештаја о предлогу уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, известилац је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана, и то у актуелном сазиву.

У тексту се наводи да би укидање изузећа из визног режима за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, обезбедило да цео регион Западног Балкана подлеже истом визном режиму.

Известилац је назвао дискриминацијом то што су српски грађани на КиМ, који су власници пасоша које издаје Координациона управа Србије, "последња категорија лица на Западном Балкану којима је потребна виза" за ЕУ, без њихове кривице.

О извештају би требало да се првобитно одржи интерна расправа у ЕП 12. марта, рок за подношење амандмана је 15. март, док ће Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове гласати 8. априла, навео је Немец на друштвеној мрежи Икс, где је објавио и нацрт извештаја, у којем се тражи да ЕП усвоји став у првом читању, "преузимајући предлог Европске комисије"(ЕК).

Истовремено се у тексту позива ЕК да поново упути предмет ЕП ако замени, битно измени или намерава да суштински измени свој предлог и налаже председнику ЕП да свој став проследи Савету, Комисији и националним парламентима.

Како се објашњава, Европска комисија је у новембру прошле године представила предлог уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама уредбе која се тиче носилаца српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, а којом би се омогућило да власници ових пасоша могу без визе боравити у ЕУ на не дуже од 90 дана у било ком периоду од 180 дана.

Известилац сматра да за постизање најбољег исхода политику треба оставити по страни и приступити овом питању као техничком питању, па поздравља предлог Комисије и подржава његово брзо усвајање у Парламенту без амандмана и још у садашњем сазиву парламента, наводи се у извештају.

Треба признати, навео је он, да је ЕУ у великој мери била катализатор овог проблема, и, зато сматра да ЕУ сада мора да га реши.

Тзв. Косово је добило безвизни режим који је 1. јануара ове године ступио на снагу, а из њега су само изузети Срби који имају пасоше Координационе управе, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, и они су једини у региону којима за путовање у ЕУ треба виза.

image