Србија и Балкан

Вучић: Београдски избори могу да буду 28. априла или 5. маја

Председник Србије је рекао да ће честитати свакоме ко победи , али да неће да прихвати, како каже, игре којима је циљ да разоре Србију
Вучић: Београдски избори могу да буду 28. априла или 5. маја© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ако председник Скупштине буде изабрану марту, избори морају да буду до 11. или 12 маја. 

"Могу да буду 28. априла или 5. маја, када је Васкрс. Хоћете тада да идемо на изборе? Када неко изговара глупости неко мора да погледа законске норме. Кажу ми: `донеси лекс специјалис`, али то Вучић не може. То мора Народна скупштина. То што су незналице је мањи проблем, ни ти нису знали како је било у писаној форми. Кажу: `шта је проблем шаљите евре на КиМ`. То је најјаднији приступ људи који су некада водили нашу војску и то тако да је војнике било срамота. Они су по нечијем спољном налогу водили нашу војску", изјавио је Вучић.

Говорећи о присуству ОДИХР на београдским изборим, председник каже да ће честитати свакоме ко победи, али да неће да прихвати, како каже, игре којима је циљ да разоре Србију.

"Није тема шта су изгубили, већ је суштина како да се сломи Србија, једна независна земља. Нико неће да дозволи камичак у ципели далеко иза  линије раздвајања. Камичак је да имате свој мозак, војну неутралност и да размишљате о напретку земље. Ми другу опцију немамо, то је за нас од пресудног значаја", додао је Вучић.

Председник је додао да је задовољан што су две одлуке ОДИХР-а прихваћене и имплементиране.

"У претходних 72 сата са територије Града Смедерева, у складу са законским условима пресељено у Београд је један или два. Размере крађе су незамисливе. Шта да причате са људима који нису у стању да оправдају пораз. Они из владајуће партије, који мисле да могу на било који начин да остваре бољи резулата, да им не дај Боже падне на памет, да ће кривично да одговарају. Боље је часно да изгубите изборе, него нечасно да победите. Увек је 10 пута боље да часно изгубите него да нечасно победите. Ко помисли било шта незаконито да уради, кривично ће да одговара. Задовољан сам што су већ две препоруке ОДИХР прихваћене, је да сви учесници избора имају једнака права да користе просторе под истим условима", додао је председник Србије. 

О посети опозиције Бриселу и Паризу рекао је да чак нико ни не зна ко их је тамо дочекао и примио и да то довољно говори, али да би било поштено да им носиоци листе буде Рот, Шидер и Шенах.

"Мени би била велика част ако ме позову да водим другу слободарску листу", поручио је Вучић и најавио најавио да 15. марта у Београд стиже Мирослав Лајчак, после ћегаће, какоје рекао, објаснити шта ради Курти.

Додаје да и документ о ЗСО и нови нацрт француско-немачког прелога предвиђају да Србија у динарима финансира своје обавезе

Када је реч о проблемима због забране динара, Вучић је поновио да ће Србија наћи начин да помогне свом народу на Косову, али и истакао да је по свим документима о оснивању Заједнице српских општина, па и новим нацртом француско-немачког предлога, предвиђено да Србија у динарима финансира све своје обавезе.

О војном року: За неке три, ко хоће добровољно 6 или 9 месеци


Говорећи о враћању војног рока и то у трајању од три месеца, Вучић је рекао да за оне који хоће доборовољно биће шест или девет месеци и додао да се на томе тренутно ради.

"Људи на томе раде, морате да припремите много аката, морате да урадите све планове, па да видимо. И када будемо видели, онда доносимо одлуке, идемо пред народ и разговарамо са људима", рекао је Вучић.

Додао је да ради и на трансформацији Војске Србије и да ће све да се мења.

"Све мењамо у војсци, буквално све из концепта садашње четири бригаде, локализоване по месту становања, све ћемо другачије да радимо, нећу још да говорим, дакле како ћемо кроз дивизије, пукове и све друго да увеземо, да у сваком тренутку имамо могућност дејства и деловања на било којем делу територије, плус додатно ојачање", рекао је председник.

image