Србија и Балкан

Опозиција у две колоне: Сви се отимају за НАДУ

Део "Србије против насиља" (СПН) залаже се за једну колону на изборима у којој ће бити и НАДА, коју истовремено и десно оријентисане странке Двери, Доста је било (ДЈБ) и Народна странка позивају у свој блок
Опозиција у две колоне: Сви се отимају за НАДУ© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Пре него што на новим београдским изборима крене у борбу за власт, опозиција ће по свему судећи изгледа борити не за пуку наду, већ за Коалицију НАДА. Део "Србије против насиља" (СПН) залаже се за једну колону на изборима у којој ће бити и НАДА, коју истовремено и десно оријентисане странке Двери, Доста је било (ДЈБ) и Народна странка позивају у свој блок.

Аналитичари сматрају да одлука опозиције о формирању једне, две или више колона мора бити заснована на истраживању, а не на инстикту, пише "Блиц". Од како су београдски избори постали извесни, у СНП доминира идеја о заједничкој листи са овом коалицијом. То је предложио Драган Ђилас, председник ССП, али није наишао на потпуну сагласност унутар СПН јер, рецимо, посланик ове листе Радомир Лазовић сматра да би било боље да опозиција на изборе изађе у две идеолошке колоне. У коалицији НАДА се још нису изјаснили, уз поруку да је "рано за одлуку" и да су изборни услови најбитнији.

За то време предизборном комбинаториком баве се и три десно оријентисане странке (ДЈБ, Народна и Двери) које су на децембарским изборима доживеле фијаско. шта више, и они су позвали коалицију НАДА да као листа која је остварила најбољи резултат на десном спектру покрене уједињење десне опозиције.

Аргументи за једну листу

Александар Ивковић из центра за савремену политику сматра да је понашање опозиције условљено и изборном стратегијом власти. 

"Видимо да ће и власт највероватније изаћи на изборе на једној листи, због чега и опозиција размишља о једној колони. постоји опасност за опозицију да уколико изађе у више колона као у децембру, има појединачно знатно мање гласова од јединствене листе власти и дав та разлика буде израженија него на прошлим изборима. идеји о једној колони свакако доприноси и референдумска атмосфера", оцењује Ивковић за "Блиц".

Како каже, тешко је предвидети у колико колона ће опозиција наступити.

"Мислим да је реално да има највише две колоне. Битно је да пре тога уради истраживање јавног мњења и види да ли би једна листа имала синергетски ефекат утолико да барем не одбије старе гласаче "Србије против насиља" и колаиције НАДА. На градском нивоу бирачи вероватно неће узети у обзир идеолошке разлике, што је још један аргумент за једну листу", сматра Ивковић.

Трећа опција

Он додаје да ће много тога зависити и од евентуалне треће опције која би, како каже, "могла да угрози гласове власти".

"То би за сада могао да буде само Бранимир Несторовић, чији је покрет био изненађење на изборима у децембру и који би можда могао да узме део гласова. Због тога је значајно да опозиција одлуку доноси на основу емпиријских података, што власт увелико ради", наводи Ивковић.

Као трећа опција покушавају пред изборе да се испромовишу ДЈБ, Народна странка и Двери који у свој десни блок позивају и коалицију НАДА. Ивковић не искључује могућност да се и такав блок направи.

"Мислим да је опозиција схватила да је укрупњавање неопходно само сада треба на основу истраживања јавног мњења одлучити у ком формату наступити на изборима. Ако будемо и даље имали референдумску атмосферу повећава се ризик да евентуална коалиција ДЈБ, Народна странка и Двери остане испод цензуса ако им се не прикључи НАДА", закључује Ивковић.

Коалиција НАДА ће, по свему судећи, имати "слатке муке" пред нове београдске изборе јер је у савез, са једне стране, позива део СПН, а са друге десно оријентисане странке - ДЈБ, Народна странка и Двери.

Ипак, за сада у НАДИ не размишљају о предизборним коалицијама.

Милош Јовановић (Нови ДСС) каже да је још рано да се прича ко ће с ким учествовати на изборима.

"Прво треба инсистирати на питањима да ли се излази, под којим условима се излази, шта се тражи", каже Јовановић.

Предраг Марсенић, напомиње да постоји могућност да Нови ДСС поново изађе на изборе са ПОКС, "што ће највероватније бити модел".

"Не бежимо ни од разговора са коалицијом СПН и са свим осталим опозиционим странкама", сматра Марсенић.

Ако не направи договор, НАДА ће поново имати свој број на гласачком листићу.

image