Србија и Балкан

Завршене консултације у парламенту, Орлић: Биће предложено 6 потпредседника

Консултацијама нису присуствовали представници листе Србија против насиља и коалиције НАДА
Завршене консултације у парламенту, Орлић: Биће предложено 6 потпредседника© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

У Скупштини Србије завршене су консултације посланичких група о избору потпредседника и чланова радних тела. Консултацијама нису присуствовали представници листе Србија против насиља и коалиције НАДА.

Kонсултацијама о избору потпредседника и чланова радних тела у Народној скупштини су присуствовали представници листе Србија не сме да стане - Владимир Орлић, Маријан Ристичевић, Марина Рагуш, Јасмина Kаранац,  председник ПУПС-а Милан Kркобабић, коалиције око СПС Снежана Пауновић и Живота Старчевић, као и Елвира Kовач из Савеза Војвођанских Мађара.

Присутни су били и посланик Бранко Лукић из посланичке групе "Ми глас из народа Др Бранимир Несторовић", као и посланик из друге групе "Ми глас из народа" Бранко Павловић.

Након консултација, које је сазвао председавајући, најстарији посланик Стојан Раденовић, нико од учесника није се обратио медијима.

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Владимир Орлић изјавио је да су консултације посланичких група у Скупштини Србије данас успешно окончане и да ће девет посланичких група које су се одазвале састанку предложити да парламент у новом сазиву има шест потпредседника.

"Свих девет група из скупштинске већине и из опозиције, које су се одазвале на позив (најстаријег посланика који председава првој седници Скупштине Србије) Стојана Раденовића да разговарају о заједничком раду у Народној скупштини заједно ће предложити да Скупштина у 14. сазиву има шест потпредседника - два из СНС, по једног представника мањинских националних заједница - Мађара и Бошњака, једног из СПС и једног представника опозиционе листе 'Ми - глас из народа'", навео је Орлић, саопштено је из СНС.

Према његовим речима, уз Ану Брнабић, која је предложена за председницу Скупштине потписима 156 народних посланика, у најужем руководству српског парламента извесно ће се наћи највећи број жена до сада.

Орлић је саопштио да ће радом два скупштинска одбора - Одбором за дијаспору и Србе у региону, као и Одбором за образовање, науку и технолошки развој према постигнутом договору, руководити две опозиционе групе.
Председнике различитих одбора, ће, како је прецизирао, делегирати још шест посланичких група: СНС, СВМ, СПС, ПУПС, СДПС и ПС-НСС-УС-РС.

"Постигнут је и договор о саставу скупштинских делегација. Први пут ће бити формирана и делегација у заједничком Парламентарном форуму Република Србија - Република Српска, установљеном крајем прошле године", навео је Орлић.

Он је рекао и да ће скупштинске службе током дана обавестити групе које су одбиле позив Стојана Раденовића, како је рекао, свих шест група насталих поделом листе "Србија против насиља" и ДСС/ПОКС да уколико желе имају могућност да предложе више од 100 чланова одбора и више од 20 чланова међународних делегација укључујући и места у делегацији која се састаје са Европским парламентом.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner