Србија и Балкан

Ескобар после састанка с Куртијем: Питање употребе динара мора одмах да се реши

Амерички званичник је истакао да Сједињене Државе раде све за "Косово", од Охрида, кандидатуре у СЕ, испоруке "џавелина", али да постоје одређени изазови због односа Приштине према Србима
Ескобар после састанка с Куртијем: Питање употребе динара мора одмах да се решиGetty © Photo by Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Питање употребе динара је ургентно, хуманитарно питање, које мора одмах да се реши, поручио је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар након састанка с премијером приштинских институција Аљбином Куртијем.

Такође, најавио је наредну рунду дијалога у Бриселу за уторак, 19. март, те похвалио владу тзв. Косова због одлуке у вези с манастиром Високи Дечани.

"Имали смо веома отворен разговор. САД остају посвећен партнер Косова, али морам да приметим да наши односи пролазе кроз одређене изазове, који су узроковани односом према српској мањини", истакао је Ескобар у изјави новинарима.

Указао је да је одлука Централне банке Косова о забрани динара узроковала потешкоће за одређене заједнице на Космету због чега су САД веома забринуте.

"Наставићемо да радимо на овоме, али мислим да је ово ургентно хуманитарно питање које мора одмах да се реши. Надам се да је влада спремна да буде флексибилна приликом наставка дијалога, који је заказан за уторак", рекао је Ескобар.

Како је навео, на састанку је јасно истакао да нико не чује најугроженије, а то су пензионери и студенти, особе с инвалидитетом, с којима је данас разговарао и који су му указали на изазове с којима се суочавају због уредбе о забрани динара.

"Био сам дирнут њиховим причама о томе како је уредба утицала на њих. Премијер је примио то на знање и обећао је да ће узети у разматрање предлоге које сам данас изнео", додао је Ескобар.

Пренео је да је Куртија похвалио због одлуке коју је донео у вези с враћањем земље манастиру Високи Дечани.

"Била је то тешка, али исправна одлука. Похваљујем његову посвећеност томе да се спроведе владавина закона и одлука коју је донео Уставни суд", рекао је Ескобар.

Према његовим речима, однос САД према Косову није неуравнотежен.

"Све што смо урадили у протеклој години, урадили смо за Косово. Одмах након Охрида подржали смо кандидатуру Приштине за Савет Европе, и демократске процесе, укључујући изборе на северу. Стајали смо уз Косово након дешавања у септембру, а дошли смо до тога да смо вам обезбедили 'џавелине'. Па нам објасните како је то неуравнотежен однос", закључио је Ескобар.

Курти: Србија мора да одговара за Бањску

Након састанка се огласио и Курти, који је захвалио Ескобару на подршци Америке "Косову", додајући да је његова влада спремна да се бави актуелним проблемима.

"Лепо је срести се са Габријелом Ескобаром. Захвалио сам му на подршци САД и истакао потребу да се Србија сматра одговорном за напад у Бањској", написао је Курти на Иксу, те додао да га је обавестио о корацима које је "влада предузела да подржи период транзиције у спровођењу уредбе ЦБК".

image
VV inauguration
banner