Србија и Балкан

Додик: Не иду заједно Шмит и европска будућност БиХ

Сваки политичар који жели да БиХ убрза европски пут, зна да је једини могући начин за то гашење међународне принудне управе, поручио је председник Републике Српске
Додик: Не иду заједно Шмит и европска будућност БиХ© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

У сувереној, дејтонској, уставној БиХ нема места за ОХР и лажног управника, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик, додајући да је једини могући начин за европски пут БиХ гашење принудне међународне управе у БиХ и одлазак човека који се лажно предстaвља као високи представник.

"Сваки политичар који жели да БиХ убрза европски пут, зна да је то једини могући начин. Залагање бошњачког члана Председништва Дениса Бећировића за наставак деловања неименованог странца који је БиХ вратио у средњи век наметањем одлука, врхунац je глупости, антидејтонског и антиуставног деловања и поданичке политике", навео је Додик.

Он је додао да је Бећировић, успео да у једну реченицу "стрпа" причу о оснаживању демократије у БиХ и деловање нелегалног Шмита.

"Нека Бећировић објасни јавности у БиХ која је то демократија где неки странац поништава одлуке институција, доноси законе уместо људи који су изабрани да то раде и намеће да се суди свакоме ко се успротиви његовој сили. Постојање ОХР-а и деловање свих високих представника у БиХ од њеног постанка је у супротности с владавином права и свим европским стандардима. Свако ко прихвата да БиХ и даље функционише као колонија одриче се и њене европске будућности", наводи председник Српске.

Право је питање, указује председник РС, да ли је Европа спремна да БиХ прихвати као равноправног саговорника и да потврди "оно што је дубоко уткано у њене темеље", односно да ниједном сувереном земљом не може управљати никакав управник који доноси одлуке уместо њених институција.

"До сада смо могли чути врло стидљиве поруке из ЕУ како се не слажу да Шмит нешто наметне. Време је да пошаљу јасну поруку да ли су за стабилну и функционалну БиХ у којој одлуке доносе представници конститутивних народа или су за распалу БиХ по америчким стандардима у којој одлуке доноси њихова марионета лажњак Шмит", напомиње Додик.

image