Србија и Балкан

Обрт на изборима у Хрватској: Милановић подноси оставку на место председника државе

Милановић се огласио након што су медији најпре незванично сазнали да ће се повући с места председника државе

Председник Хрватске Зоран Милановић објавио је да ће на парламентарне изборе, заказане за 17. април, изаћи са најутицајнијом опозиционом Социјалдемократском партијом (СДП).

Милановић је објавио да је одлучио да се кандидује као независни нестраначки кандидат на листи СДП-а.

"Након изборне победе у коју сам сигуран, одступићу са своје дужности председника Републике и уз потпору нове већине у Хрватскоме сабору преузети одговорност за вођење Владе Републике Хрватске. До преузимања нове дужности, настављам да обављам своју дужност председника Републике Хрватске у складу са својим уставним обавезама и дужностима", написао је Милановић.

Раније данас, Милановић се ненајављено појавио на конференцији за новинаре лидера СДП Пеђе Грбина.

"У животу сваког од нас постоје тренуци кад треба изаћи из зоне комфора. Тај час је куцнуо на моја врата моментом становитог (Ивана) Турудића", рекао је тада Милановић.

Сви покушаји да се, како је казао, то спречи завршили су зулумом.

"Дошло време да се коњи седлају", рекао је Милановић, који је некада предводио СДП.

Милановић је обећао одлучну и чисту власт.

"Лопове, угњетаваче и њихове помагаче избацићемо. Са мном знате на чему смо. Ја и моји сарадници се у узусе власти нисмо огрешили, видело се, зна се, и нећемо. Од разлика је већа вера и снага да можемо радити заједно", навео је Милановић, који је само пар сати раније саопштио да ће парламентарни избори бити одржани у среду, 17. априла.

Поручио је да "реке правде долазе, да ће се на пролеће излити" и, како је навео, "живећемо у једној бољој, праведнијој Хрватској".

Иначе, председнички избори у Хрватској би требало да буду одржани крајем године први круг, а евентуални други круг у јануару 2025.

image