Србија и Балкан

Милановић и СДП имају и план "Ц": То су неписмени сељаци, ово је чист државни удар

СДП поручује да неће говорити да им је Милановић кандидат - све док не победе на изборима
Милановић и СДП имају и план "Ц":  То су неписмени сељаци, ово је чист државни удар© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, File

Председник Хрватске Зоран Милановић обратио се јавности након одлуке Уставног суда којом му је забрањено да буде на листи СДП-а на изборима и да учествује у предизборној кампањи, поручујући својим бирачима да их је "банда гангстера узела за таоце" и да следи "врста светог рата за опстанак".

"Предлажем људима који су ме подржавали да буду лукави, да буду опрезни, да пазе шта раде јер их је та банда гангстера узела за таоце. Мени не могу ништа, али могу вама. На типичан гангстерски начин група муљатора предвођена (председником Уставног суда Мирославом) Шепаровићем, бившем шефом ХИС-а из времена кад су праћени и малтретирани хрватски новинари, последње године власти ХДЗ-а, постао је председник Уставног суда. Пре тога је био корумпирани адвокат"", рекао је додајући да су они који су донели одлуку "неписмени и сељаци.

Милановић је поручио својим неистомишљеницима из суда да могу да му "ставе со на реп" а цео поступак назвао чистим "државним ударом" који се мора разрешити на изборима.

Навео је да не може себи да да мандат, али да ће на легалан начин постати премијер.

"Апелујем на колеге и грађане који ће на крају пресудити овај пуч, ово је чисти пуч, то се мора решити на изборима… Моја понуда, бићу премијер на легалан начин, моја понуда је била – ту сам, бићу кандидат на изборима као и на изборима за ЕУ парламент, мандат сам себи не могу дати, шта је ту спорно? Али, ово је политичко насиље", навео је Милановић.

Истакао је да му не пада напамет да поднесе оставку на председничку функцију, јер би тиме предао власт Јандроковићу.

"Не мислим да је он гангстер јер није, али предајем ХДЗ-у. Шта је следеће? Да на минут предам контролу над војском и тајним службама тој злочиначкој организацији? Ко гарантује да Јандроковић неће одмах дати оставку? Јер постајући ПРХ не може бити на листи. Јандроковић ће радије бити на листи него бити про форма председник Републике. Ко ће онда бити? Улазимо у кризу… Устав о томе не говори", навео је Милановић.

Истакавши да "екипа из Уставног суда земљу гура у кризу, Милановић је поручио да је његова кандидатура рутинска ствар о којој људи тек треба да одлуче.

"Моја судбина, човека с толико година и успеха у политичкој каријери, небитна је. Људи ми кажу да ми то не треба. Ово није моја афирмација, ово је врста светог рата за опстанак. Ово је заглушивање људске воље. Они хоће и славу и част. Ово је сељачка буна као у време Губеца, али грађана. Са том бандом ћемо се позабавити после избора. Нема батина, нема пуцања. Позивам све Хрвате да се уједине против ХДЗ-а", рекао је Милановић.

Овакав политички "потоп" најавио је председник Хрватске и у својој првој објави након одлуке суда, када је на свом Фејсбук профилу све прокоментарисао кратком реченицом: "реке правде долазе".

Грбин: Реке правде долазе и дарове доносе

"Најважније што могу да вам кажем: Реке правде долазе, људи, какве нам дарове доносе. Неки су се толико успаничили да су искористили све кумовске и којекакве везе. Резултати ће бити као да неко пуца у воду из пиштоља. Покушали су да искористе одлуку Уставног суда да их спасу од поплава, али неће. Грађани виде шта се дешава. Питали сте нас да ли имамо план Б. Имамо и план Ц, имамо све планове", рекао је и председник СДП-а Пеђа Грбин, обраћајући се пре Милановића.

Он је поручио да ће СДП поштовати одлуку Уставног суда, "што значи да од данас више не могу да кажем да је Милановић кандидат СДП-а за премијера. Бар до објављивања резултата избора".

"А онда ћемо то ускликнути. Јер грађани желе промене и бољу Хрватску. А на том путу стоји правоснажно осуђена злочиначка организација, која је данас измислила оно што у Уставу не постоји, која нам је претила и спречавала нас да урадимо оно што је сваком слободном човеку дозвољено, односно да говори", поручио је Грбин.

На овим изборима, како је Грбин рекао, они јуришају "на банду, багере и њихове слуге". И кажу да ће победити.

"После 17. априла Хрватска више неће бити иста, биће много боље. Она ће бити успешна, просперитетна и победничка. СДП и партнери који нас у потпуности подржавају побринуће се да се то догоди. Реке правде долазе", закључио је Грбин.

О рекама правде које долазе Милановић је говорио и у петак када је објавио да ће бити кандидат за посланика у Сабору у Првој изборној јединици на листи СДП и кандидат за премијера.

"Реке правде долазе, излиће се у пролеће, излиће се у пролеће, целом земљом у пролеће… И видимо се у једној бољој и ведријој земљи Хрватској", рекао је Милановић најављујући своју кандидатуру за премијера.

Пленковић: Милановићев покушај мини државног удара

Председник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је да је одлука хрватског Уставног суда потпуно очекивана, а да је Милановићев потез да се кандидује за премијера на листи Социјалдемократске партије (СДП) "покушај мини државног удара".

"Мислим да све ово што се дешава с СДП-ом протеклих дана и ово што је урадио Милановић морамо назвати правим речима. Дакле, ово је некакав покушај мини државног удара, злоупотреба институција, потпуно дезавуисање господина Грбина којег ја више и не доживљавам као да је председник СДП-а", рекао је Пленковић новинарима у Сиску и додао да су прекршени не само добра пракса, већ и сам Устав, пренео је ХРТ.

image