Србија и Балкан

Прва предизборна анкета: Милановића за премијера жели 32 одсто Хрвата, Пленковића 30

Истраживање је показало да више од половине анкетираних, 54 посто, верује да Милановић треба да одступи с места председника пре уласка у изборну трку за парламентарне изборе
Прва предизборна анкета: Милановића за премијера жели 32 одсто Хрвата, Пленковића 30Getty © Anadolu / Contributor

Према првој анкети Агенције Ипсос, након што је председник Хрватске Зоран Милановић најавио да ће предводити опозициону СДП на предстојећим парламентарним изборима, показала је да ће на бирачка места сигурно изаћи чак 69 одсто бирачког тела, док је само шест одсто рекло да сигурно неће изаћи на биралишта.

Према овој анкети коју је објавио хрватски портал "Дневник", чак 86 посто изражава чврсту или мало мање чврсту вољу да изађе на изборе, што би била заиста висока излазност у односу на претходне парламентарне изборе одржане 2020. године, када је на биралишта изашло мало мање од половине грађана са правом гласа.

Од оних који су се изјаснили да излазе на изборе, 32 посто жели за премијера актуелног шефа државе Зорана Милановића, а 30 посто Андреја Пленковића.

Портал наводи да је ова предност у оквиру статистичке грешке с обзиром на то да у овом истраживању она износи четири одсто.

Истраживање је показало да више од половине анкетираних, 54 посто, верује да Милановић треба да одступи с места председника Републике пре уласка у изборну трку за парламентарне изборе, који ће бити одржани 17. априла.

Ипак, чак једна трећина испитаних, 33 посто, сматра да не треба, док 13 посто нема став о овом питању.

ХДЗ је и даље на првом месту са 27,3 посто подршке испитаних, други је СДП који је сада на 22,6 посто подршке. Мост и Можемо! деле треће место са 8,7 посто подршке, Домовински покрет је на 7,9 посто.

Анкета је спроведена међу 604 грађана Хрватске.

Милановић је у петак саопштио да ће ући у изборну трку на парламентарним изборима и да ће предводи најутицајнију опозициону СДП, чији је раније био лидер. Милановић је саопштио да претходно неће поднети оставку на председничку функцију, а о уставности те одлуке данас ће одлучити хрватски Уставни суд.

image