Србија и Балкан

Скупштина за данас завршена, сутра наставак: Тензије, псовке, кошкање, реаговало обезбеђење

Краћи застој је настао пошто су представници опозиције скочили са својих места покушала да приђу председавајућем Стојану Раденовићу, тражећи реч због повреде Пословника

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о избору председника парламента, а за ту функцију је предложена потпредседница СНС и досадашња премијерка Ана Брнабић.

Председавајући Скупштини Стојан Раденовић закључио је расправу за данас и заказао наставак седнице и гласање за 10 часова.

Јучерашња седница је протекла бурно, а и данас се поновио хаос у парламенту.

Краћи застој је настао пошто су представници опозиције скочили са својих места покушали да приђу председавајућем Стојану Раденовићу, тражећи реч због повреде Пословника.

Због напете ситуације морало је да реагује и обезбеђење кoje се поставило испред скупштинске говорнице, како би спречило посланике опозиције да приђу председавајућем.

Шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов, образлажући предлог, рекао је да Брнабић заслужује да буде председница Народне скупштине и приметио да све критике опозиције ка њој су личне природе, пошто, како је навео, не могу ништа да кажу лоше о резултатима владе коју је водила.

Он је навео да ће Брнабић имати важан задатак - да скупштина остане скупштина, а не институција којој, како је навео, странци намећу законе.

Током јучерашње расправе подршку Ани Брнабић су поред напредњака дали и посланици СПС, СДПС, ЈС, СВМ, ПУПС, а опозиција најављује да неће гласати за њен избор.

Све најновије вести из Скупштине Србије пратите уживо у блогу РТ Балкан

  • 19. мар 2024 • 15:13

    15:13

    Брнабић Ђиласу: Како можете да живите после свега?

    Кандидат за председника Скупштине Србије Ана Брнабић одговорила је Драгани Ђиласу, рекавши да се он крије иза Маринике Тепић и Мирослава Алексића.

    "Лично да вас питам, господине Ђилас, како може да постоји човек као ви, који као градоначелник узме одмаралиште за децу и омладину од те деце и да га за ријалити Велики брат, да изгради кућу за Великог брата, да зарађује на томе и узме одмаралиште од деце да би се он богатио. Сатисфакција ми је да вас питам у лице како то неко себи дозволи и како живите после тога", рекла је Брнабић.

    Она је рекла да је Ђилас пријавио 619 милиона евра после 10 година бављења политиком.

    "Да ли ви разумете да је то 172 хиљаде евра свакога дана да би дошли до 619 милиона евра? 172 хиљаде евра свакога дана, па тако из дана у дан, недеље у недељу, месеца у месец, године у годину, 10 година, 172 хиљаде евра дневно, док је 500.000 људи изгубило посао, док је 26 одсто била незапосленост, незапосленост младих 51%, док је минимална плата била 150 евра, док је просечна плата у овој земљи била 330 евра месечно", наставила је Брнабић.

    Истакла је да постоји велика разлика између Александра Вучића и Ђиласа.

    "Када Вучић да своје име једној листи, та листа побеђује и ви не можете никада да је победите као што сте причали у Стразбуру. А ви, када дате своје име као лидер опозиције листи, за ту листу нико неће да гласа. Ви сте једини лидер опозиције на свету који не сме тој опозицији да позајми своје име, зато што ће увек изгубити", поручила је Брнабић.

  • 14:53

    Ђилас: Спремајте се, приближило се

    Посланик Драган Ђилас говорио је о паду наталитета.

    "Да је време страшног пропадања, показује и највећа инфлација у Европи. Више нас је задужио Вучић него Карађорђевићи, Обреновићи, комунисти, Коштуница и Тадић заједно", навео је Тадић.

    Како је навео, образовни систем је девастиран, а на руководећа места долазе људи који су узели лажне дипломе, лажних факултета.

    "Здравство нам је у распаду, а страшно време је дошло и за пољопривреду", навео је.

    "Удишемо најзагађенији ваздух у Европи, купујемо најскупљи бензин. Уништили сте и Телеком и ЕПС. Развило се црно време", навео је.

    Ђилас је навео да Србијом влада организована криминална група на чијем је челу се налази Александар Вучић.

    "Ова група је за 12 година украла 10 милиона евра, а да не би одговарала за то покрала изборе 17. децембра", истакао је.

    Посланицима СНС-а је поручио: "Спремајте се, приближило се".

  • 14:21

    Аплауз за Стојана Раденовића

    Током данашње расправе у парламенту посланици на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" аплаузом су поздравили излагање председавајућег Стојана Раденовића.

    Раденовић је претходно рекао за председника Александра Вучића да је визионар и захвалио им на томе што су му, како је рекао, дозволили да их подржи.

    "Визионари раде ствари које остали не могу да виде. Мој апел опозицији је више пријатељски и родитељски, да се одазивате и идете на разговоре са председником. То што вам он каже можда нећете одмах моћи да видите, али како буде пролазило време, видећете. Признајем да и ја после извесног времена схватим", рекао је Раденовић.

    Раденовић је цитирајући Николу Теслу рекао да је "човек створен да ради и да се мучи"

    "Ја замерам опозицији и апелујем на њих. Они избегавају да оду на разговор са председником када је реч о предлогу мандатара. Мислим да би требало да оду на разговор и то важи и за младог колегу Алексића који је сад износио само негативне ствари", рекао је Раденовић.

    Посланик "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Орлић честитао је Раденовићу рекавши да је све "математички прецизно рекао".

  • 13:33

    Алексић: Нећемо подржати Брнабић за председницу парламента

    Мирослав Алексић је рекао да посланичка група Народног покрета Србије неће подржати Ану Брнабићза председницу Парламента.

  • 13:15

    Дачић: Подржавамо Брнабић; Трампови људи се интересовали за Генералштаб кад сам био премијер

    Шеф посланичке групе СПС Ивица Дачић рекао је да та странка, као и њихове коалиционе колеге подржавају Ану Брнабић у избору за председника Парламента.

    "Без обзира што је Јованов формално предлагач, Ана Брнабић је наш заједнички предлог", нагласио је Дачић.

    "Сама чињеница да је она досад више пута била председница Владе Србије, то ће допринети јачању кредибилитета и значаја ове функције председника Парламента, али и Народне Скупштине у целини", нагласио је.

    Дачић је говорећи о јужној српској покрајини, рекао да, ако је ишта било велеиздајнички у вези са КиМ, то је било једнострано проглашење независности "Косова" и да за то треба да одговарају они који су тада били на власти.

    Председник социјалиста је истакао да проблем КиМ траје вековима уназад и да треба да будемо реални у вези са тим.

    Истакао је да као министар спољних послова може да потврди да Александар Вучић као председник Србије није прихватио француско-немачки план, односно да је прихватио да испуњавамо само оно шта није ставио у изузеће.

    Дачић је подсетио да је Вучић тражио да се из плана изузме признање независности "Косова" и чланство у УН и другим специјализованим међународним организацијама у оквиру УН.

    Он је такође рекао да је лако пребацивати одговорност са једног на другог, али да проблеми неће бити решени тиме.

    Као пример навео је зграду Генералштаба и рекао да су, још док је он био премијер, људи Доналда Трампа долазили да се интересују за њу, али да то тада није могло да се реализује.

    Као пример навео је зграду Генералштаба и рекао да су, још док је он био премијер, људи Доналда Трампа долазили да се интересују за њу, али да то тада није могло да се реализује.

  • 12:35

    Брнабић: Могу да будем кандидат за председника Скупштине, председница сам Владе у оставци

    Кандидаткиња за председника Скупштине Србије изјавила је данас да може да буде кандидат за ту функцију, јер је председница Владе у оставци.

    Одговарајући на примедбу Мирослава Алексића на седници Скупштине Србије да посланик истовремено не може бити и имати функцију у Влади Србије, Брнабић је оптужила опозицију за насилничко понашање.

    "Ви сте физички насрнули на председавајућег који има 76 година, који је наш најцитиранији научник, који је човек заслужан за то што је Београдски универзитет на Шангајској листи. На њега сте физички насрнули, рекли му да је нула, рекли му да иде кући, показивали му, гестикулирали да је луд и ви кажете да ја претим, а са места се нисам померила", рекла је Брнабић.

  • 11:50

    Јовановић: Коалиција НАДА неће подржати Брнабић

    Шеф посланичке групе НАДА Милош Јовановић рекао је да коалиција НАДА неће подржати Ану Брнабић приликом избора на фунцкцију за председника Скупштине Србије.

    "Вређала је посланике опозиције, део је власти која влада 12 година, а која се и даље позива на бившу власт и оно што је она чинила пре 15 и више година", рекао је Јовановић.

    Он је нагласио да је неколико бруталних лажи изречено и данас и јуче, те да нико данас ни јуче није ударио ни једног припадника МУП.

    Јовановић је поручио СНС-у да су изгубили власт у Београду.

  • 11:45

    Орлић Раденовићу: Према члану 109 треба да изрекнете казну због онога што је Алексић урадио

    Посланик Владимир Орлић се позвао на члан 109.

    "Знате ли шта предвиђа, господине Раденовићу, члан 109 за оно што је урадио Алексић? Без одобрења председавајућег, залетео се ка овој говорници и централном столу. Тај члан предвиђа да изрекнете казну", нагласио је он.

    "Ал не треба, јер њима већа казна од онога у шта су се претворили не треба, ал видела је Србија ко су силеџије, дивцљаци и хулигани", поручио је он.

  • 11:35

    Тепић: Ни један полицајац не сме да нам забрани да се крећемо

    Шефица посланичке групе ССП и ПСГ Мариника Тепић замолила је Раденовића да не наседа на застрашивања посланика СНС, нити полицајаца.

    "Нико овде не сме да се стара о реду осим вас. То што је неко схватио да је полиција партијска, напредњачка, па је користи да прави кордон овде као да смо терористи", нагласила је Тепић.

    "Мој колега Мирослав Алексић не може да приђе да вас пита. Ниједан полицајац не сме да нам забрани да се крећемо, ни да нас спречи да вам приђемо, питамо... Нарочито зато што нам не дајете да говоримо. Немојте да дозволите са вашом биографијом да вас злоупотребљавају. Ако нисте способни да радите овај посао, има неко следећи најстарији који може да вас замени", каже Тепић.   

  • 11:25

    Орлић: Алексић ударио полицајца

    Владимир Орлић је рекао да је Алексић ударио полицајца током хаоса који је настао у Скупштини, на шта је опозиција бурно реаговала.

image