Србија и Балкан

Гренел: Обнова Генералштаба мост преко сукоба САД и Србије 1999. године

Пројекат ће се развијати у сарадњи са заједницом српских архитеката и урбаниста као мост између прошлости и будућности, између Срба и Американаца, између комеморације и иновације, истакао је амерички дипломата
Гренел: Обнова Генералштаба мост преко сукоба САД и Србије 1999. годинеGetty © Photo by Brandon Bell/Getty Images

Коментаришући могућност да америчка компанија зета Доналда Трампа Џареда Кушнера "ревитализује" зграду Генералштаба, тешко оштећену у НАТО бомбардовању 1999, амерички дипломата и некадашњи специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је да не разуме балканску историју, али да је посвећен томе да помогне у изградњи будућности Србије којом ће доминирати мир и просперитет.

"Сви који су укључени у пројекат реконструкције невероватно су осетљиви на историју овог објекта. Част нам је да будемо партнери са Србима како бисмо ову локацију претворили у вишенаменски пројекат светске класе, чије би средиште био Меморијал, као место сећања на његову историју. Идеја Моста пријатељства је емотивни део дизајна који истиче оригиналне зграде и представља прелеп подсетник на визију архитекте Николе Добровића", истакао је Гренел. 

Такође, по његовим речима, уништавање Генералштаба 1999. године представљало је значајан културни и архитектонски губитак за Београд.

"Овај пројекат ће на много начина бити мост преко тог деструктивног сукоба – не само између Србије и Америке после 1999. године већ и мост између рушевина и прелепе архитектонске историје Београда много пре тога", прецизирао је амерички дипломата, те додао да је осмишљавање новог пројекта започето проучавањем његовог оригиналног плана.

Како је рекао, пројекат ће се развијати у сарадњи са заједницом српских архитеката и урбаниста као мост између прошлости и будућности, између Срба и Американаца, између комеморације и иновације а како би на овој локацији била одата почаст архитекти Николи Добровићу, грађевинама, емоцијама и патриотизму.

"На неки начин, враћање идеји оригиналног модернистичког архитекте, са потенцијалом урбане обнове, овај пројекат учиниће пројектом светске класе", закључио је Гренел.

image
VV inauguration
banner