Србија и Балкан

Завршена конститутивна седница Скупштине Србије, изабрани потпредседници и генерални секретар

Парламент је изабрао 6 потпредседника, а именован је и генерални секретар
Завршена конститутивна седница Скупштине Србије, изабрани потпредседници и генерални секретар© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Посланици Скупштине Србије изабрали су Ану Брнабић за председницу парламента. Од 158 посланика, "за" је гласало 153 посланика, против је било 5, а уздржаних није било.

Скупштина је избрала и 6 потпредседника, а именован је и генерални секретар парламента.

Расправа је почела у понедељак, 18. марта, а претходна два дана седнице су обележиле увреде, гурања и надвикивања. Други дан је започео мирно, али су убрзо уследила добацивања, међусобне увреде председника власти и опозиције, кошкање, због чега је у неком тренутку ушло обезбеђење у скупштинску салу.

На дневном реду конститутивне седнице био је и избор потпредседника Народне скупштине, именовање генералног секретара, избор чланова радних тела, избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Све најновије вести из Скупштине Србије могли сте да пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 20. мар 2024 • 18:35

    18:35

    Изабрани потпредседници парламента и генерални секретар

    Већином гласова изабрани су кандидати за потпредседнике парламента, Сандра Божић (СНС), Марина Рагуш (СНС) Един Ђерлек (Странка правде и помирења), Јован Јањић (Ми - глас из народа), Елвира Ковач (СВМ), Снежана Пауновић (СПС).

    За генералног секратара поново је изабран Срђан Смиљанић.

  • 18:19

    Почело гласање за потпредседнике Скупштине, опозиција удара у клупе

    Уз гласно негодовање опозиције, која удара у клупе и баца пословнике, јавном прозивком посланика гласа се за шест кандидата за потпредседнике парламента. 

    Посланици са листе Србија против насиља све време ударају о клупе, док посланик Александар Јовановић Ћута баца папире према председници парламента Ани Брнабић.

    Посланици владајуће коалиције мирно седе у клупама и учествују у гласању.
    У скупштинској сали је присутно обезбеђење, како би спречило евентуалне инциденте.

    Како је објаснила председница Скупштине, консултације за избор потпредседника обављене су раније, а, како је рекла, "поштована господа" се на њима није појавила, а да, како је додала, делује да би накнадно волели да разговарају о томе.

    Брнабић је приметила да опозиција није била у сали када је настављен рад, да се нису јавили за реч када је покренула тачку дневног реда о избору потпредседника и да се нису самим тим јавили за реч, те да је тиме та тема завршена.

    После тога, кренуло је негодовање опозиције.

  • 18:18

    Брнабић утврдила листу кандидата за потпредседнике скупштине

    Председница Народне скупштине Ана Брнабић захвалила је посланицима који су јој дали поверење и одмах је прешла на следећу тачку дневног реда - избор потпредседника.

    "Обавештена сам да су консултације обављене, да се постигла сагласност око потпредседника Народне скупштине и радних тела", рекла је Брнабић.

    Брнабић је рекла да је утврђена листа кандидата за потпредседнике: Сандра Божић (СНС), Марина Рагуш (СНС) Един Ђерлек (Странка правде и помирења), Јован Јањић (Ми - глас из народа др Бранимир Несторовић), Елвира Ковач (СВМ), Снежана Пауновић (СПС).

    Одлучено је да се гласа јавно, односно прозивком посланика.

  • 18:00

    Ана Брнабић изабрана за председницу Народне скупштине

    Посланици Скупштине Србије изабрали су Ану Брнабић за председницу парламента.

    Од 158 посланика, "за" су гласала 153 посланика, против је било 5, а уздржаних није било.

    Опширније прочитајте овде.

  • 17:33

    Почело гласање о председнику Народне скупштине, гласа се прозивком посланика

    Председавајући Стојан Раденовић предложио је да се избор председника парламента обави јавним гласањем, односно прозивком народних посланика.

    За тај предлог је гласало 154 посланика, против су била три посланика, а уздржаних није било.

    Није гласао један посланик, а укупно је било присутно 158 посланика.

    Раденовић је констатовао да је скупштина одлучила да се избор председника скупштине обави прозивком народних посланика.

    Приликом гласања опозиција са листе "Србија против насиља" напустила је седницу Народне скупштине.

    За ту функцију је предложена потпредседница Српске напредне странке и досадашња председница владе Ана Брнабић.

  • 17:27

    Ускоро гласање за председника Скупштине

    Председавајући Стојан Раденовић, закључио је претрес о избору председника парламента и одредио паузу од 10 минута, после чега ће посланици гласати.

    За ту функцију предложена је Ана Брнабић.

  • 15:40

    НАДА неће подржати избор Ане Брнабић

    Посланик групе Нови ДСС – ПОКС Ненад Томашевић је рекао да коалиција НАДА неће подржати избор Ане Брнабић за председницу парламента зато што је за време мандата њене владе ситуација на Косову и Метохији доведена до усијања и дошло је до апсолутног урушавања институција правне државе.

    "На ивици смо рата, наш народ је прогањан, а западни ментори, са којима сарађује власт, нам отимају јужну српску покрајину", рекао је Томашевић

    Он је навео да је "урушена слобода грађана и медија и да је дошло до ескалације корупције до неслућених размера".

    Томашевић је додао да је за време мандата владе на челу са Аном Брнабић пао стандард грађана, јер, како је истакао, данас за плату може да се купи много мање него пре десет година.

  • 15:08

    Јованов: Резолуције ЕП, попут оне о изборима у Србији, нису обавезујуће на за кога

    Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов поручио је опозицији да, тражећи међународну истрагу о изборима у Србији, траже да наша држава укине део свог суверенитета и да странци врше истраге у Србији.

    Јованов је то упоредио са ситуацијом из 1914. када је Аустро-Угарска тражила да предузме судски поступак против саучесника Сарајевског атентата на српској територији уз помоћ и упутства Аустро-Угарских органа.

    "Аустро-Угарска је тражила мање од онога што тражи наша опозиција данас. Аустро-Угарска је тражила мање да се меша у ствари. Они су хтели да дају упутства и да дају помоћ. И ми смо рекли да су упутства и помоћ удар на нашу слободу, суверенитет и независност. А они траже да они врше истраге", рекао је Јованов.

    Он је истакао да резолуције Европског парламента (ЕП), попут оне које је ЕП усвојио о изборима у Србији, апсолутно нису обавезујуће на за кога, па ни за земље чланице ЕУ.

    Додао је да је ЕП усвојио свакакве резолуције, попут оне из марта 2022. којом је Српска православна црква оптужена за распиривање напетости на Балкану и означена као узрочник ратова или она од 6. јула 2022. године у којој се 5 чланица ЕУ позивају да признају самопроглашену независност Косова, а то се тражи и од Србије.

    Јованов је оптужио опозицију да су од ЕП тражили прекидање приступних преговора, али и престанак финансирања кроз ИПА и ИПАРД фондове, што је, како је рекао, директан атак на државу Србију, а посебно на њене грађане.

    Он је опозицији поручио да Србија неће да прекине сарадњу са Милорадом Додиком, да неће да врши тортуру над Србима због Бањске, да неће да се одрекне КиМ, да неће да напада Српску православну цркву, а да, што се тиче резолуција ЕП, могу да нађу мачка о чији реп ће их окачити.

  • 15:02

    Уједињена сељачка странка подржава избор Ане Брбнабић

    Председник Уједињене сељачке странке која је на листи СНС Милија Милетић рекао је да ће та странка подржати избор Брнабић за председницу парламента у нади да ће "заједно радити и на побољшању услова за живот на селу".

    "Ми овде говоримо о резолуцији ЕП а треба да говоримо о Резолуцији 1244, да сачувамо Србију, да сачувамо село. Да са Аном Брнабић донесемо закон којим би побољшали услове на селу, рецимо, створимо боље услове за живот жена на селу, деце" казао је Милетић.

  • 14:47

    Нада Мацура честитала долазак пролећа

    Посланица СНС Нада Мацура честитала је долазак пролећа и позвала све жене да на данашњи Национални дан борбе против рака дојке, упуте позив свим другим женама у свом окружењу да ураде превентивни прегледе.

    "Честитам нам долазак пролећа, имаћемо више сунца, и можемо користити боље наше време за београдске изборе, за контакт с грађанима", казала је обраћајући се посланицима.

    Она је позвала и да се не крши Закон о забрани дискриминације.

image