Србија и Балкан

Ховенијер: Забринути смо због начина на који уредба о динару може да утиче на рањиве групе

Изасланик САД у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да није видео предлог Приштине о динару и да верује да Влада тзв. Косова још ради на њему
Ховенијер: Забринути смо због начина на који уредба о динару може да утиче на рањиве групе© TANJUG/ STR/

Амерички изасланик у Приштини Џефри Ховенијер је рекао да је став САД у вези са уредбом тзв. централне банке Косова о динару јасан и да се не ради о динару, већ да су забринути да би начин примене те уредбе могао да утиче на српску заједницу на "Косову".

"Поштујемо надлежност ЦБК, разумемо да има одговорност да одређује монетарну политику на целој територији 'Косова'", казао је Ховенијер.

Он је навео да се забринутост САД не односи на динар, већ на начин на који је имплементирана уредба ЦБК.

"Ми смо забринути да, као што је мој колега Габријел Ескобар говорио прошле недеље, начин имплементације може утицати на рањиве групе, нарочито - али не искључиво - на српску заједницу на 'Косову'", истакао је Ховенијер.

Казао је да се нада да ће разговори у Бриселу дати резултате и да ће српска и тзв. косовска страна наћи најбоље решење.

Ховенијер се обратио новинарима након састанка са замеником премијера тзв. Косова Бесником Бисљимијем, дан након састанка који је Бисљими имао у Бриселу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и главним српским преговарачем Петром Петковићем.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је, након јучерашње рунде преговора у Бриселу, рекао да је српска делегација инсистирала на формирању Заједнице српских општина и нагласио да проблеми морају да се решавају кроз дијалог, а не једностраним мерама.

Бисљими је јуче најавио да ће до петка тзв. Косово и Србија послати предлоге за решавање питања у вези са динаром, и да очекује да ће се о томе разговарати идуће недеље.

image