Србија и Балкан

Миливојевић: Приштина неће променити став, али посредници у дијалогу могу да је натерају

ЗСО је формула која обезбеђује колико-толико нормализацију на терену и решавање питања динара, као и функционисање институција од којих зависи нормалан живот српског народа, истакао је бивши дипломата
Миливојевић: Приштина неће променити став, али посредници у дијалогу могу да је натерајуGetty © Photo by Silas Stein/picture alliance via Getty Images

Коментаришући јучерашњи бриселски дијалог искусни дипломата Зоран Миливојевић рекао је да не очекује да ће Приштина променити свој став, али да посредници у дијалогу имају механизме да је на то натерају, док је Заједница српских општина формула која обезбеђује нормализацију на терену.

"Србија не може одустати од својих интереса, инсистирање на динару остаје. Све зависи од међународне заједнице која може инсистирати да динар опстане. Опстанак динара на КиМ постаје сада и хуманитарно питање", истакао је Миливојевић гостујући на РТС-у.

Према његовим речима, притисци на Приштину иду до границе вербалних притисака.

"Међународна заједница има механизам да утиче на приштинску страну, питање је политичке воље и интереса. У овом тренутку има потребу да се потврди приштинска државност", рекао је бивши дипломата.

Државни врх од почетка године упозорава управо на притиске да ће бити све јачи, а најављено је да се очекује заседање парламентарне скупштине Савета Европе. Приштина је после осам година одлучила да врати земљиште манастиру Високи Дечани. 

Миливојевић је рекао да је и стратегија у вези са Саветом Европе у истом контексту као и укидање динара и има везе са афирмацијом косовске државности као једног од стратешких ствари.

"Треба имати у виду да је изборна година. Покушаће да се косовско питање некако приведе ономе што је заједнички интерес Приштине и западних сила. Савет Европе је један од тих елемената и очигледно је да постоји политички интерес и да постоји притисак да се то реши мимо свих норми и стандарда. Косово нема никакве услове да буде кандидат, а не да буде уопште члан", прецизирао је Миливојевић.

Истакао је да ипак видимо да се тај процес гура и да у Савету Европе постоји та критична маса, двотрећинска већина, да се то питање изгура.

"Приштинска страна целу ствар поставља тако да прво треба Србија да призна дефакто Косово, па да онда као део билатералних односа и нормализације на том плану решава и питање Заједнице српских општина и сва друга отворена питања која су везана за нормализацију. За Србију је то неприхватљиво, за Србију је ЗСО претходно питање, раније преузета обавеза", рекао је Миливојевић и додао да је једино добра ствар што то и на Западу препознају.

Напоменуо је да је ЗСО формула која обезбеђује колико-толико нормализацију на терену и решавање питања динара, као и функционисање институција од којих зависи нормалан живот српског народа.

Миливојевић је закључио речима да је веома важно да пет држава чланица ЕУ које нису признале "Косово" остану при свом ставу.

image