Србија и Балкан

Русија стоји уз Србију: Зашто је значајан састанак Ивице Дачића и Сергеја Лаврова?

Двојица министара се састају само неколико дана пре обележавања 25. годишњице почетка НАТО агресије на СРЈ
Русија стоји уз Србију: Зашто је значајан састанак Ивице Дачића и Сергеја Лаврова?© Tanjug/Olga Maltseva /Pool Photo via AP

Састанак министара спољних послова Србије и Русије, Ивице Дачића и Сергеја Лаврова, показују да односи две земље остају на високом нивоу, сматрају саговорници РТ Балкан.

Двојица министара су се раније данас састали у Москви, а Лавров је Дачића позвао како би разговарали о одржавању седнице Савета безбедности УН поводом 25. годишњице НАТО агресије на СР Југославију, али и како би заједно гледали пријатељску фудбалску утакмицу између Русије и Србије.

Шеф дипломатије Србије је рекао да су на састанку разговарали о развоју билатералне сарадње, снабдевању гасом, спољно-трговинској размени која је због санкција опала за 20-ак одсто у односу на претпрошлу годину.

"Захвалио сам још једном Русији на чврстом и принципијелном ставу о Косову и Метохији. За нас је то од виталног значаја, да знамо да у Савету безбедности имамо једна сигуран глас који ће увек бити против независности Косова и Метохије и за суверенитет Србије", рекао је Дачић.

Шеф руске дипломатије је истакао да Руска Федерација није заинтересована да на Балкану дође до нове кризе и оценио да је Москва задовољна како се, заједно са Србијом, реализују пројекти у сфери трговине, инвестиција, спорта, и хуманитарном сектору.

Миливојевић: Односи две стране на високом нивоу

Дипломата Зоран Миливојевић за РТ Балкан истиче да је на састанку било речи о билатералним темама које су од значаја за обе стране: "За Србију је то стање у региону и на КиМ, а за Русију то су рат у Украјини и глобални односи."

Он додаје да су односи двеју страна на високом нивоу и поред притисака са којима Србија налази да уведе санкције Русији, као и да Београд неће мењати свој став о том питању.

Када је реч о тренутку одржавања састанка, односно чињенице да су се министри састали непосредно пре 25. годишњице НАТО бомбардовања СРЈ, Миливојевић наводи да је то значајно зато што је Русија заузела активан став о питању те годишњице.

"Русија је иницирала одржавање седнице Савета безбедности УН, а ту је и резолуција у Думи. То је јасан знак подршке Русије позицији Србије у питању КиМ", наглашава он.

Кршљанин: Русија пружа Србији подршку у питању КиМ

Дипломата и некадашњи члан руководства СПС Владимир Кршљанин за РТ Балкан каже да је састанак Дачића и Лаврова значајан из више разлога.

"Сваки састанак министара спољних послова Србије и Русије је значајан зато што су наши односи значајни и на високом су нивоу. Нажалост, последњих година су ти сусрети мало ређи због добро познатих околности, због чега је овај састанак још значајнији", наглашава он и додаје да је повезан и са пријатељском фудбалском утакмицом која се игра у Москви.

Састанак је значајан и зато што се и Србија и читав свет налазе у једном веома тешком тренутку. "Веома је важно да у таквој ситуацији дође до озбиљне размене мишљена на виском нивоу", наглашава Кршљанин.

И он наглашава значај чињенице да се састанак одржава у тренутку обележавања двадесетпетогодишњице НАТО агресије, али и двадесетогодишњице погрома на КиМ.

"То су ствари, као и подршка Србији у вези са КиМ, које су данас додатно добиле на значају и због седнице Савета безбедности која је заказана за понедељак, на којој ће бити речи о НАТО агресији. То је ситуација у којој Србија и Русија могу да се помере са мртве тачке и промене тешку ситуацију за Србе на КиМ", сматра наш саговорник.

Владимир Кршљанин наглашава и значај економске сарадње, о којој ће бити речи на састанку.

"Такви сусрети не могу да прођу и без разговора о економској сарадњи, о чему ће бити речи на састанку. Дачић ће разговарати и са копредседником комитета за економску сарадњу, која може додатно да се унапреди", закључује наш саговорник.

image
VV inauguration
banner