Србија и Балкан

Ђурић писао "Волстрит џорналу": Србија жели мир и стабилност на Балкану

Србија je инаугурисала, промовисала и развила иницијативе за регионалну сарадњу, као што је "Отворени Балкан", истакао је амбасадор Србије у САД
Ђурић писао "Волстрит џорналу": Србија жели мир и стабилност на Балкану© Milos Tesic/ATAImages

Aмбасадор Србије у САД Марко Ђурић је у писму уредништву "Волстрит џорнала" навео да се Србија гнуша идеје о још једном регионалном рату и да је за председника Александра Вучића и Владу Србије апсолутни приоритет да одрже мир и стабилност на Балкану

Ђурић је, реагујући на текст који је објављен у том листу 18. марта под називом "Путин жели рат на Балкану", истакао да цени склоност Иване Страднер и Марка Монтгомерија да објасне спољне односе у региону Балкана, али је навео да је дубоко разочаран што је прочитао њихову погрешну карактеризацију намера Србије у том чланку.

"Могу са сигурношћу да тврдим, као особа са блиским познавањем историје Србије и будућих аспирација, да се моја земља гнуша идеје о још једном регионалном рату. Супротно аргументацији аутора, за нашег председника Александра Вучића и нашу владу је апсолутни приоритет да одрже мир и стабилност на Балкану", нагласио је Ђурић.

Ђурић је истакао да је Србија тражила ангажовање ЕУ и САД како би спречила премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који се суочио са глобалном осудом због угњетавања 100.000 Срба на Косову и Метохији, да дестабилизује Балкан.

Указао је да је то само један од начина на који Србија наставља да се залаже за вишедеценијску стабилност у региону.

"То је заиста све што желимо", поручио је Ђурић.

Према његовим речима, Србија је током протекле деценије брзо проширила своју привреду и привлачи 65 одсто свих страних директних инвестиција на Балкану.

Ђурић је подсетио и да је Србија инаугурисала, промовисала и развила иницијативе за регионалну сарадњу, као што је Отворени Балкан и развијала снажне односе са свим континенталним партнерима, укључујући Украјину.

"Посебно је председник Владимир Зеленски јавно захвалио председнику Вучићу на самиту у Албанији прошлог фебруара на подршци Украјини", навео је Ђурић.

image