Србија и Балкан

Старовић: Курти измишља инвазију како би наставио репресију над Србима

Неосновани аларми одлично служе Куртијевој сврси, јер одвлаче пажњу са страдања српског народа под његовом гвозденом песницом и приказују тзв. Косово као жртву неке измишљене инвазије која се никада није десила, поручио је Старовић
Старовић: Курти измишља инвазију како би наставио репресију над Србима© Goran Stankovic/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти измишља инвазију како би наставио репресију над Србима.

Старовић је реаговао на снимак из ваздуха који је Курти објавио и који према његовим речима, приказују 41 касарну у Србији, за које тврди да су "стратешки позициониране и за одбрану Београда и за напад на 'Косово'". 

"Како згодно, коришћење неке замишљене инвазије као димне завесе за наставак малтретирања и институционалне репресије над Србима који живе на КиМ. Пре скоро годину и по дана, привремени премијер Курти је у војном стилу окупирао север Косова, забранио Србима да гласају на изборима, наметнуо албанске гаулајтере да буду градоначелници у српским градовима, забранио сву српску робу са тржишта и на крају, од почетка фебруара, укинуо српску валуту, ефективно осиромашивши и изгладњујући најугроженије људе унутар српске заједнице", написао је Старовић на друштвеној мрежи Икс.

Додаје да су све те једностране дискриминаторске мере прећутно одобравала међународна заједница, под изговором косовског суверенитета.

"То значи да Курти може слободно да третира српско становништво као таоце, испуштајући своју ватру и бес по својој вољи, кад год жели да докаже нешто званичницима Београда или било коме другом. Неосновани аларми одлично служе Куртијевој сврси, јер одвлаче пажњу са страдања српског народа под његовом гвозденом песницом и приказују Косово као жртву неке измишљене инвазије која се никада није десила. Да још једном поновим, јасно и гласно, српске оружане снаге никада нису ушле на територију Косова након 1999. године и никада неће, док им то не дозволи Кфор, како је предвиђено Резолуцијом 1244 СБ УН", истиче Старовић.

Наглашава да је право питање шта су специјалне, милитаризоване моноетничке албанске јединице косовске полиције које раде на северу Косова, пошто њихово стално размештање на том подручју крши резолуцију 1244, Бриселски споразум и бројне друге аранжмане.

"Овај видео снимак који је поделио Курти заправо представља редовну патролу коју воде наше снаге дуж административне линије, у блиској координацији са Кфором, као што је то увек случај", закључио је државни секретар Министарства одбране.

image
VV inauguration
banner