Србија и Балкан

О'Брајeн: Приштина мора да испуни шта се од ње тражи

Оснивање Заједнице српских општина је кључни елемент да Приштина добије оно што каже да жели, а то је чланство у међународном телу, рекао је помоћник секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента
О'Брајeн: Приштина мора да испуни шта се од ње тражи© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Помоћник секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмс О'Брајeн изјавио је да Приштина, уколико жели да постане чланица међународних организација, мора да испуни оно што се од ње тражи, између осталог и да оснује Заједницу српских општина.

Он је на онлајн конференцији за новинаре рекао и да је одлука о враћању имовине манастиру Високи Дечани, требало одавно да буде спроведена.

"Волели бисмо да није требало толико времена да се то догоди, јер се ту ради и о заштити историје Косова и заједнице која ту живи", рекао је О'Брајeн.

Он је додао и да је један од услова за чланство Приштине у Савету Европе оснивање Заједнице српских општина и истакао да је договорено да се иде даље са тим.

"То је кључни елемент да Приштина добије оно што каже да жели, а то је чланство у међународном телу. И зато морају само да иду напред и то ураде. И то су врсте тешких одлука које владе морају да донесу. И ми ћемо их подржати док доносе тешке одлуке потребне да би се придружили европским и међународним заједницама", рекао је он.

Када се ради о уредби такозване Централне банке Косова о динару О'Брајeн је рекао да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изнео низ врло конкретних идеја, а да он лично сматра да је основно да се не дозволи да грађани буду у тешком положају.

"А видимо на северу Косова да је многим појединцима веома тешко да купе ствари које су им потребне за свакодневни живот. Габријел Ескобар је управо тамо добрим делом путовао да се увери у ситуацију. И оно са чиме смо се вратили је осећај да се ова уредба спроводи на начин који отежава грађанима Косова да се баве свакодневним животом. То није компетентна или ефикасна влада. Дакле желели бисмо да се ова уредба сада ревидира, примени на начин који омогућава људима да плаћају робу која им је потребна у свакодневном животу", рекао је он.

Амерички званичник је рекао и да сматра да је будућност целог региона у ЕУ, као и да је свестан да су се све земље Западног Балкана сложиле да желе да буду део европске заједнице.

Истакао је и да је председник Србије Александар Вучић био јасан када је рекао да будућност Србије види у Европи, почевши од јединственог тржишта и да је јасно ставио до знања да разуме да то са собом носи потребу за одређеним реформама.

"Већ се воде расправе о промени начина на који се врше нека плаћања и о начину на који се поступа са царинским обавезама како би роба могла брже да се креће", рекао је он.

Говорећи о НАТО агресији СРЈ 1999. године О'Брајeн је поновио тврдњу да је њен циљ био да се заустави наводно насиље и да се грађанима на КиМ обезбеде пуна права.

image