Србија и Балкан

ЦИК у Приштини тражи подршку институција за изборе

Централна изборна комисија још увек нема приступ канцеларијама званичника у северним општинама који су поднели оставке
ЦИК у Приштини тражи подршку институција за избореNone © FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини, у оквиру припрема за организовање ванредних избора за градоначелника четири општине на северу Косова и Метохије, затражила је неопходну подршку надлежних привремених приштинских институција, преноси "Телеграфи".

Чланови ЦИК-а су на састанку поручили да је потребна подршка министарства унутрашњих послова и полиције за питања безбедности и министарства просвете, како би се омогућило коришћење школских просторија као бирачких центара током ванредних избора за градоначелнике Северне Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића.

На састанку је саопштено да ЦИК још увек нема приступ четири канцеларије високих општинских изборних званичника у северним општинама, који су поднели оставке.

Ове канцеларије, према ЦИК-у, налазе се у просторијама општинских управа.

Такође, према ЦИК-у, тренутно је тешко користити школе у северним општинама као бирачке центре.

"Тренутно немамо приступ овим канцеларијама, што отежава оснивање и рад општинске изборне комисије. Након формирања ОИК, следећи корак је процена бирачких центара који ће се користити као објекти у којима грађани могу да гласају. У овој фази је неопходна подршка других надлежних органа", рекао је Ахметај.

Централна изборна комисија раније је саопштила да се на изборе за градоначелнике четири општине на северу КиМ, који су расписани за 18. децембар, пријавило укупно шест политичких субјеката. Српска листа одлучила је да на овим изборима неће учествовати, као ни, како су саопштили, 95 посто грађана севера Косова који подржавају ову странку.

image