Србија и Балкан

Милановић одбија дуел са Пленковићем: ХДЗ потопљен, односи га "ријека правде"

Нисам ја наиван без обзира што би се Пленковић обрачунавао. Нисмо ми из истог кварта. Те форе изађи и бори се, није ми до дебате с њим, рекао је актуелни председник Хрватске
Милановић одбија дуел са Пленковићем: ХДЗ потопљен, односи га "ријека правде"© Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Изборна кампања је тек почела, а страсти између двојице лидера никад нису биле узаврелије. Обичном народу који се припремао да узме кокице и ужива у политичком ријалитију, та опција је одузета од стране председника Хрватске Зорана Милановића, који је данас поручио да се неће сучељавати са премијером Андрејем Пленковићем.

Одлуку је донео, како каже, јер су дуел имали 2016. када је актуелни премијер "разбијен", те поручио да је ХДЗ потопљена странка и да ће је однети "Река правде".

"Ријека правде" је, иначе, слоган са којим на парламентарне изборе излази коалиција окупљена око СДП.

"ХДЗ је пљачкашки поход већ 30 година, то сви знају. Нисам ја наиван без обзира што би се Пленковић обрачунавао. Нисмо ми из истог кварта. Те форе изађи и бори се, није ми до дебате с Пленковићем. Имали смо је 2016. па је био разбијен. Ни то није гаранција за добијање избора", рекао је Милановић новинарима у Задру, где је учествовао на обележавању Дана Универзитета.

Коментаришући информацију да је прошле недеље пуцано у приватни аутомобил новоизабраног главног државног тужиоца Ивана Турудића, Милановић је рекао да је као председник имао увид у неке елементе, те да то што се догодило је било пре месец дана.

"Нисам сигуран да се уопште ранио. То је први аутомобил који је сам починио самоубиство. Како се тај метак није претворио услед деловања калцијум карбоната у бисер, не знам, али господин је одмах добио блиндирани ауто", приметио је иронично Милановић.

Иначе, истрага о овом случају је још увек у току, преноси Јутарњи лист, као и да је за Туродића већ спремно посебно возило марке "мерцедес" тешко три тоне, које је опремљено носачем за митраљез, има блиндирана стакла и сензор за сузавац.

Лист наводи да је у питању посебан ниво заштите у рангу председника државе, владе и највиших страних државника.

Кандидује се јер мора: Забрана Уставног суда пуцањ у празно

О предстојећим изборима, Милановић каже да је натеран да се кандидује, јер се разбојници гурају за државне тужиоце, а Пленковић глуми смерног оца и доброг ћаћу.

"Ово радим јер морам. Као што сам се кандидовао јер сте ме натерали на то. Разбојнике гурате за државне тужиоце, а Пленковић сад глуми смерног оца и доброг ћаћу. И ја сам гледао да мој син дође са мном... Не могу се мерити с Пленковићем у остављању утиска колико је добар отац. Опет смо у комуниколошкој заврзлами да баш хоћу дебату с њим. О чему да разговарам с њим? Ја сам врхунски аматер, а он незналица. Хрватска је трагедија већ осам година базирана на корупцији", рекао је Милановић.

На питање је ли у кампањи, председник Хрватске је рекао да је одлука Уставног суда, којом му је забрањено учешће на парламентарним изборима и свака врста наступа везано за кампању, "пуцањ у празно".

"Председник Републике сам, изабран вољом грађана. Они су тамо инсталирани као кухињски елементи који су почели да труле. Ја сам политичка особа", рекао је Милановић и поново се поистоветио са Колиндом Грабар Китаровић која је била на свим скуповима ХДЗ-а док је била председница Хрватске.

Изразио је уверење да ће листа СДП-а бити најјача на предстојећим парламентарним изборима и он ће, каже, гласати за њу.

"Ја ћу покушати да окупим већину. А они који су у раздраганом расположењу рушења ХДЗ-а ваљда ће сести и рећи своје мишљење", казао је Милановић и Пленковићу и ХДЗ-у поручио да ће остати без новца, пренели су хрватски медији.

image