Србија и Балкан

Дачић из Њујорка: Седница СБ УН о НАТО агресији и даље неизвесна

Неки не желе да чују нашу страну о ономе што се десило пре 25 година, рекао је Дачић
Дачић из Њујорка: Седница СБ УН о НАТО агресији и даље неизвесна© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Министар спољних послова у техничком мандату Ивица Дачић поручио је из Њујорка да је и даље неизвесно одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација поводом 25. годишњице НАТО бомбардовања СР Југославије коју је захтевала Русија.

"Седница је заказана на захтев Руске Федерације за данас у 15 часова по њујоршком времену. Постоје најаве да ће неке западне земље тражити процедурално гласање о седници, пре усвајања дневног реда, па је и даље неизвесно да ли ће она бити одржана. Свакако ће почети, макар према интерном договору великих сила и сталних чланица СБ, али није искључено да се направи неки преседан као што се десило пре 25 година", рекао је Дачић.

Дачић је додао да је он ту, "ако желе да нас чују, чуће нас, ако не, свакако ће у згради УН рећи шта има".

"Ми смо ту иако неки не желе да чују нашу страну о ономе што се десило пре 25 година, али од тога не могу да побегну", истакао је министар спољних послова.

Он је подсетио да је тада дошло до кршења међународног права, да је први пут изведена војна интервенција једне регионалне организације против суверене земље и то без одлуке СБ УН.

"И то је једна противправна ситуација која се не може правдати било каквом другим разлозима јер када ви убијете цивиле не може бити речи о тзв. хуманитарној интервенцији", рекао је Дачић и поставио питање зашто би неком сметало да се одржи седница.

О процедури

Дачић је подсетио да Србија није члан Савета безбедности, те да је делегација у Њујорк дошла на позив оних који су тражили ову седницу (Русија).

"Сама та процедура иде тако, да се предложи дневни ред и онда се, ако нема примедби на дневни ред, иде својим током. Могуће је да неко затражи, имамо такве најаве да ће затражити процедурално гласање. Имам једно питање, па зар нису то могли да затраже пре пет дана или пре седам дана? Није седница заказана јутрос. Зашто је било потребно да се дође до тога да сви долазимо овде, а онда на крају можда не буде седнице", рекао је Дачић. 

image